Tweet gözaltıları İtalyan basınında

Eda BERKBAYRAK/MİLANO (DHA)- İtalya basını, İzmir’de sosyal paylaşım ağı twitter üzerinden attıkları mesajlar nedeniyle 29 kişinin gözaltına alınmasını, “Bir tweet için 24 gözaltı” başlığıyla verdi.

Corrriere della Sera gazetesi internet sitesinde yayınlanan haberde, “Her yer Taksim, İzmir’de 24 gözaltı” başlığı altında, “Türkiye’nin simge meydanın yıkımına karşı yapılan gösterilere destek veren İzmir’in gençleri, polisin gözaltına almaya gelmesiyle neye uğradığını şaşırdı” yorumu yapıldı.

Tutuklama gerekçesinin, “sosyal medya üzerinde propaganda yapmak ve çatışmaları teşvik etmek” olduğunun belirtildiği haberde, polisin 14 kişiyi daha aradığı yer aldı, “Hükümet otoritesine karşı göstericilerin sokakları işgal etmesinden beri ilk kez tweet attıkları için birileri tutuklandı” denildi.

Başbakan Erdoğan’ın 'Twitter' hakkında iki gün önce yaptığı açıklamaların hatırlatıldığı haberde, “Sonuçta, kraldan çok kralcı olan birileri sözleri eyleme döktü” yorumu yer aldı.

Haberde ayrıca İzmir CHP İl Başkanı Ali Engin’in, “Bu insanlar, adil ve özgür bir ülke isteyen harekete destek verenler. Eğer suç buysa, hepimiz suçluyuz” sözlerine yer verildi.

La Repubblica gazetesi internet sitesinde de “İzmir’de bir tweet için 24 gözaltı” başlığıyla duyurulan haberde, "İsyancılar için internetten binlerce yemek siparişi" alt başlığı yer aldı. “İnsanlar, ayaklanmaları teşvik ve propaganda gerekçeleriyle kelepçelendi” denilen haberde, “Başbakan Recep Tayyip Erdoğan karşıtı tüm Türkiye’de yapılan gösterilere destek veren tweet yazdıkları için, Polis gece süresince İzmir’de, ‘ayaklanmaları teşvik ve propaganda’ suçlamasıyla 24 kişiyi gözaltına aldı” ifadesi kullanıldı.

Haberde ayrıca Türkiye’nin her yerinden ve yurtdışından internet yoluyla, Taksim’deki göstericilere dağıtılmak üzere yemek siparişleri yapıldığının altı çizildi. Bu arada ünlü yönetmen Ferzan Özpetek’in twitter üzerinden “Türkiye’de kısa süre sonra her şey duracak. Genel grev. Bana söylüyorlar. Ben de duruyorum” mesajıyla gösterilere destek verdiği yorumu dile getirildi.

Haberde Türk Tabipler Odası verilerine dayandırılarak gösteriler sırasında bugüne kadar 2 kişinin öldüğü, 43’ü ağır olmak üzere 4 bin 177 göstericinin yaralandığı belirtildi. La Stampa gazetesi internet sitesinde de, “Türkiye’de bir gece daha çatışmayla geçti. İzmir’de bir tweet için 24 kişi gözaltına alındı” başlığıyla verilen haber metninde, “Suçlama: Başbakana karşı gösterileri destekleyen mesaj atmak” ifadesi kullanıldı.