Atatürk'ün yayımlanmamış fotoğrafı

Amasyalı Avukat Rahmi Çelik, Atatürk’e ait şimdiye kadar hiç yayımlanmayan bir fotoğraf ve Atatürk’ün olduğu belgelenmiş bir sigara ağızlığı olduğunu söyledi.

Avukat Rahmi Çelik, “Amacım Atatürk ile üç Harbiyeli genç arasında yaşanmış bir hatırayı, bu hatıraya dair fotoğrafı ve Atatürk’e ait ağızlığı tarihin tozlu raflarında kalmaması adına kamuoyu ile paylaşmak bu vesile ile Atatürk’ü bir kez daha anmaktır. Bu hatıraya dair bugüne kadar kamuoyu ile hiç paylaşılmamış fotoğraf ve ağızlığı bana getiren ve bunları kamuoyu ile ilk defa paylaşmama, kamuoyuna sunmama izin veren çok değerli kadim dostum Beyazıt Tezcan’a sonsuz teşekkür ederim“ dedi.

Çelik, daha sonra bu fotoğraf ve ağızlığın hikayesini anlattı:

“1937 yılında üç Harbiyeli genç Atatürk Orman Çiftliğinde dolaşmaktadır. Harbiyeliler gezerken Mustafa Kemal Atatürk ile karşılaşırlar. Atatürk’ü görmenin heyecanıyla yanına gider ve bir fotoğrafını çekmek isterler. Hastalığı yüzünden okunan Atatürk gençleri kırmaz ve bir banka oturarak poz verir. Fotoğraf çeken gencin dudağına yapışan tütünü fark eden Atatürk, ’Harbiyeli tütün mü içiyorsun?’ der.

Genç öğrenci Atatürk’ün kendisine kızacağından çekinerek ’Evet, Paşam’ der. Atatürk, bunun üzerine cebinden gümüş ağızlığını çıkararak gence uzatır ve ’Harbiyeliye öyle tütün içmek yakışmaz, al bu ağızlığı kullan’ der. Gençler Atatürk’ü görmenin, onun fotoğrafını çekmenin ve ondan bir hatıra almanın heyecanıyla Atatürk’e veda edip uzaklaşır. Daha sonra yıllar içerisinde diğer gençler arkadaşlarından defalarca ağızlığı ve fotoğrafı isteyecek ama arkadaşlarını ikna edemeyeceklerdir.

Bu üç genç; Rahmetli Piyade Komando Albay Ömer Örs, Rahmetli Jandarma Komando Albay Halit Menteşe ve Atatürk’ün ağızlığı hediye ettiği genç de Rahmetli Korgeneral Mehmet Tezcan’dır. Mehmet Tezcan kendi elleriyle çektiği fotoğrafı ve Atatürk’ten hatıra ağızlığı ömrünün sonuna kadar gözü gibi bakarak saklamış ve çocuklarına miras bırakmıştır.”