Aliyev, Bakü'deki SOCAR standında...

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, başkent Bakü'deki Expo Center’da düzenlenen 20. Caspian Oil & Gas Fuarı’nın açılışını yaparak, SOCAR Türkiye standını ziyaret etti.

Dün Bakü Expo Center’da düzenlenen 20. Caspian Oil & Gas Fuarı’nın açılışını yapan Cumhurbaşkanı Aliyev’e, ziyaret ettiği SOCAR Başkanı Rövnag Abdullayev ve SOCAR Türkiye Başkanı Kenan Yavuz tarafından, şirketin Türkiye’deki faaliyetleri ve yatırım projeleri ile ilgili kapsamlı brifing verildi.

Aliyev, SOCAR'ın 2018 yılında Türkiye’nin üç büyük grubundan biri olma hedefinden büyük memnuniyet duyduğunu ifade ederek, 2023 yılı için bu hedefi revize ederek SOCAR'ı Türkiye’nin en büyük sanayi şirketi olarak görmek istediğini söyledi. SOCAR Türkiye Başkanı Kenan Yavuz da Petkim özelleştirmesinin üzerinden 5 yıl geçtiğini anımsattı. Bu süre içinde Petkim’e 327 milyon dolar yatırım yapıldığını kaydeden Yavuz, devam eden yatırımların tutarının da 114 milyon dolar olduğunu belirtti.

STAR Rafinerisi, Petkim Konteyner Limanı ve STEP Enerji Santrali ile birlikte 2018 yılına kadar sadece Petkim Yarımadası’na 9 milyar dolar yatırım yapmış olacaklarını anlatan Yavuz, “Hedefimiz 2018 yılında 15 ila 20 milyar dolar cirosuyla Türkiye’nin en büyük üç grubundan biri olmak. Sayın Cumhurbaşkanı Aliyev, 2023 yılında bu hedefi birincilik olarak revize etmemizi istedi. Daha çok çalışarak bu hedefe ulaşacağımıza yürekten inanıyoruz. Bugüne kadar Petkim, STAR Rafinerisi, Petkim Konteyner Limanı, STEP Enerji Santrali ve Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı (TANAP) projelerini başlatan SOCAR, 2008-2018 yıllarını kapsayan 10 yıllık dönemde Türkiye’ye toplam 17 milyar dolar yatırım yapacak. Bu yatırım miktarı, Türkiye’ye 1923-2003 yılları arasında gelen doğrudan yabancı sermayeden 3 milyar dolar daha fazla” diye konuştu.

RAFİNERİ

Petkim Yarımadası’nda hafriyat çalışmaları süren STAR Rafinerisi’nde saha düzenleme çalışmalarının yüzde 70’inin tamamlandığını vurgulayan Kenan Yavuz, rafinerinin mühendislik, tedarik ve inşaat (EPC) süreçlerini içeren anlaşmaları İspanyol Tecnicas Reunidas liderliğinde dünyada konularında lider dört firma ile imzaladıklarını ve bugüne kadar tamamı özkaynaklardan yaklaşık 200 milyon dolar harcama yaptıklarını söyledi. STAR Rafinerisi'nin 51 ay sonra devreye alınacağı bilgisini veren Yavuz, Petkim Yarımadası'nda, aynı zamanda liman, enerji, lojistik ve Türkiye'de dağıtım entegrasyonunu da sağlayacaklarını, böylelikle Türkiye'nin rekabet gücünü artıracaklarını dile getirdi.

KONTEYNER LİMANI

İlk etabı 2015 yılında tamamlanacak Petkim Konteyner Limanı’nda ise test kazıklarının çakılmaya başlandığını kaydeden SOCAR Türkiye Başkanı Kenan Yavuz, liman ve lojistik yatırımları ile Türkiye’nin en stratejik sanayi bölgelerinden biri olan Aliağa’yı Türkiye’nin en büyük entegre lojistik merkezi olma noktasına taşımayı hedeflediklerini belirtti. Bu çerçevede Moller-Maersk Grubu şirketlerinden APM Terminals ile uzun süreli işletme anlaşması imzaladıklarını kaydeden Yavuz, limanda test kazığı ve deniz tarama işlemlerinin başladığını, 24 ay sonra liman inşaatının birinci fazının tamamlanacağını hatırlattı.