Kocaoğlu'ndan Türk Baharı eleştirisi

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Gezi Parkı protestolarının yurtdışındaki bazı basın-yayın organlarınca ’Türk Baharı’ şeklinde tanımlanmasını eleştirdi.

İzmir Ticaret Odası Başkanlığı’na (İTO) yeniden seçilen Ekrem Demirtaş’ı makamında ziyaret edip tebrik eden İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Gezi Parkı protestolarının yurtdışındaki bazı basın-yayın organlarınca ’Türk Baharı’ şeklinde tanımlanmasını eleştirdi.

Başkan Kocaoğlu, yurtdışında yayın yapan basın-yayın organlarının yaptığı ‘Türk Baharı’ nitelemesini eleştirerek, “Eylemlerle ilgili bir medyada ’Türk Baharı’ diye başlık atılmış. Ama bu Türkiye’yi bilmeyenlerin attığı bir başlıktır. Bu, Türkiye için yapılacak bir değerlendirme değil. Biz asırlardan beri bir devletiz. Sınırları cetvelle çizilmiş bir ülke değiliz” dedi.

"TÜRKİYE’Yİ BİLMEYENLER BAŞLIK ATIYOR"

‘Türk Baharı’ şeklinde başlıkların, yabancıların Türkiye’yi ve Türk insanını yeterince tanımamasından kaynaklandığını söyleyen Başkan Kocaoğlu, açıklamasını, “Bu eylemde kimsenin malına zarar gelmemiştir. Bazı taşkınlıklar oldu ama tüm vatandaşlar şiddete karşı herkesi sağduyuya davet etti. Umarım vatandaş sandıkta nöbeti devralır. Bu, Türkiye için yapılacak bir değerlendirme değil. Biz asırlardan beri devletiz. Sınırları cetvelle çizilmiş bir ülke değiliz. Kurtuluş Savaşı ile kazanılmış bir ülkeyiz. Atalarımız burada 600 sene imparatorluk yönetti” şeklinde sürdürdü.

"GENÇLERİN ÇÖPLERİ TOPLADIĞINI DA GÖRDÜM"

İTO Başkanı Ekrem Demirtaş ise, olaylar sırasında olumlu değerlendirilebilecek gelişmelere de tanık olduklarını kaydetti ve karşılaştığı örnekleri aktardı: “Spor malzemesi satan bir dükkanın camı kırılmış. Gençler içerideki mallar talan edilmesin diye, sabaha kadar dükkanın önünden ayrılmamışlar, nöbet tutmuşlar. Sabah dükkanı açmaya gelenlere teslim etmişler. Bugün sabah Kordon’dan çok erken geçtim, yerlerde çöpler vardı. Döndüğümde gençlerin çöpleri topladığını gördüm."

”BAŞKAN KOCAOĞLU, İKİÇEŞMELİK İÇİN MÜJDE VERDİ

Öte yandan Başkan Kocaoğlu, az önce haberini aldığını belirttiği bir gelişmeyi paylaşarak, İkiçeşmelik Caddesi’nin cephe düzenlemeleri için hazırlanan projelerin Koruma Kurulu’nun onayından geçtiğini açıkladı. Başkan Kocaoğlu, İkiçeşmelik’deki binaların cephelerinin düzenlenmesiyle, bölgenin çok farklı bir görünüme bürüneceğini vurguladı. İTO Yönetim Kurulu Başkanı Demirtaş da, kenti oda olarak Cumhuriyet’in 100’üncü yıldönümü olan 2023 yılına hak ettiği şekilde hazırlamanın planlarını yaptıklarını belirtti. Demirtaş, “EXPO 2020 için elimizden gelen çabayı göstereceğiz. EXPO, İzmir’in üzerine bir sihirli değnek değmişçesine bütün sorunlarının çözülebileceği bir aktivite. Umut ediyoruz İzmir EXPO’yu alır. Ama alamazsak da dünyanın sonu değil. Biz yolumuza devam edeceğiz. Turizm hedeflerine erişmemiz için Büyükşehir Belediyesi olarak Agora, Kadifekale, Kemeraltı’nda zaten gereken çalışmaları yapıyorsunuz. Kazılara da destek veriyorsunuz. Bu dönem dalgakıran projemiz faaliyete geçecek. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin İnciraltı’ndan Mavişehir’e uzanan 40 kilometrelik şeritteki kıyı düzenlemesi projesi için de elimizden gelen desteği verebiliriz” ifadelerini kullandı.