DİSK Başkanı: Kocaoğlu adalet isterken biz yanındaydık

DİSK Genel Başkanı Kani Beko, Hükümet’in Gezi Parkı olaylarındaki tutumunu protesto etmek için yapılan grev nedeniyle iş başı yapmayan belediye otobüsü şoförlerine disiplin cezası vereceğini açıklayan ve sendikayı halkın meydanlarda yaptığı protestolardan rol çalmakla suçlayan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı CHP'li Aziz Kocaoğlu’na yanıt verdi.

Beko, "Kocaoğlu adalet isterken biz yanındaydık. Rol yapmak tiyatrocunun, artistin işidir. Rol çalmak sendikacının işi değildir. Kocaoğlu, İzmir sokaklarındaki eli çivili sopalılara söz söylesin" dedi. DİSK Genel Başkanı Kani Beko, Türkiye’de AKP’nin antidemokratik icraatlarına, Gezi Parkı’nın betonlaşması, AKM’nin yıkılmaması için başlatılan demokratik tepkilerin içinde öğrenciler, işçiler, kamu çalışanları hatta köylüler bile olduğunu söyledi. Böyle bir süreçte KESK, DİSK, TTB ve TMMOB gibi ülkenin önemli demokratik örgütlerinin sessiz kalamayacağını belirten Beko, "“Biz de Türkiye’de olaylara karşı DİSK olarak AKP’ye ihtar eylemleriyle ilgili üretimden gelen gücü Türkiye’nin tüm alanarında kullandık. İzmirli arkadaşlarımın İzmirli işçilerin burada sessiz kalması doğru değil” dedi.

KOCAOĞLU ADALET İSTERKEN BİZ YANINDAYDIK

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, bürokratları ve sendikacılara karşı hak etmedikleri halde yapılan operasyonda DİSK yöneticileri ve üyelerinin de cezaevine girdiğini belirten Beko, Kocaoğlu ve personele sahip çıktıklarını, onbinlerce DİSK üyesinin miting yaptığını, cezaevi önünde bile basın açıklaması gerçekleştirdiğini söyledi. Beko, şöyle devam etti: "O dönemde Sayın Kocaoğlu 'İzmir’de adalet istiyorum’ dediğinde kendisinin yanında olduk. Sokaklara çıktık. Bugün ise DİSK’in adalet, özgürlük, demokrasi talepleri için İzmir Büyükşehir Belediyesi çalışanı arkadaşlar üretimden gelen gücünü kullandılar. Ben işçileri tebrik ediyorum. Biz İzmir’de ne olduğu belli olmayan, elinde sopalar ve ucunda çivilerle güzel İzmir’in güzel insanlarına ve güzel çocuklarıana saldıran faşist çetelerin bir an önce yakalanması, adalet önüne çıkarılması, hesap sorulmasın istiyoruz."

'ROL ÇALMA SENDİKACININ İŞE DEĞİL'

Kani Beko, Başkan Kocaoğlu’nun sendikanın protesto gösterisi yapanlardan rol çaldıkları açıklamalarına da tepki gösterdi. Beko, "Rol işi tiyatrocuların, artistlerin işidir. Rol çalma sendikacıların işi değil. Ancak, Kocaoğlu’nun kastettiği rol çalmak, yanlış giden AKP uygulamalarına karşın boyun eğmeden direniş yapmak, faşizme ihtar eylemlerine en önde katılmaksa evet DİSK ve bağlı sendikalar rol çalmıştır" dedi. Beko, Kocaoğlu’nun kullandığı bu sözcükleri, eli sopalılara karşı kullanmasını önerdi.

BÜYÜK BİR DİSİPLİNLE KARARA UYDULAR TEBRİK EDİYORUM

Sendikacıların işçilerin, çalışanların, ekonomik ve demokratik siyasi haklarını korumak, kollamak için mücadele ettiğini işlerini sadece toplu iş sözleşmesi olmadığına dikkat çeken Kani Beko, DİSK yöneticilerinin AK Parti’nin diktatörlük uygulamalarına karşı mücadele ettiğini, bu nedenle kutlanmayı hak ettiklerini söyledi. İzmir’de konfederasyonların ortak kararına uyan ve direksiyon başına geçmeyen işçileri kutladığını belirten Beko, "Başkan Kocaoğlu disiplin cezası vereceğini açıklamış. Ancak, işçiler sendikanın başkanlar kurulu kararına disiplinli bir şekilde uymuştur. İşçileri tebrik ediyorum" dedi.

ARAMIZDA SAYGILI İLİŞKİ BOZULMAZ

Beko, belediye otobüs şoförlerinin iş başı yapmama eylemine İzmirliler'den de büyük tepki gelmediğini söyledi. Bunların demokrasilerde olağan olduğunu belirten Beko, demokrasi, insan hakları, özgürlük mücadelesinin herşeyin üzerinde olduğunu belirti. İzmir Büyükşehir Belediyesi’ndeki toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde amaçlarının sözleşmeyi masada bitirmek olduğunu belirten Beko, son gelişmelerin Başkan Aziz Kocaoğlu ile aralarını bozamayacağını, işveren-sendikacı ilişkisinin saygı çerçevesinde olduğunu söyledi.