Sanatçılara şok suçlamalar

TVnet'te 'Gezi Parkı Özel' adlı yayınına katılan tiyatro oyuncusu Ahmet Yenilmez, Gezi Eylemi’ne öncülük eden sanatçılar hakkında da şok açıklamalarda bulundu.

SANATÇILAR OLAYLARI PROVOKE ETTİ

Türkiye'ye mal olmuş sanatçıların sosyal paylaşım sitelerindeki paylaşımlarını eleştiren Yenilmez, "Bir sanatçı arkadaşım '26 yaşındaki Aylin hayatını kaybetti' diye yazıyor. Kamu idarecilerini göreve çağırıyorum. 26 yaşındaki hayatını kaybeden Aylin kim? Hemen açıklansın. Yalansa bu adam hakkında neden hala gerekli işlem yapılmıyor? Birileri bunun cevabını versin. Başka bir paylaşım ise 'Ölmek için daha güzel bir gün olabilir mi?' '2. Kurtuluş mücadelesinin ilk şehitlerinden olma var günün sonunda' gibi Şehir Tiyatrolarında Sanatçı bir arkadaşımızın twitleri. İsmini "hedef gösterilmesin" diye vermiyorum ama başka bir tweet ise, 'Mesele sadece bir Gezi Parkı değil arkadaş, sen hala anlamadın mı hadi gel', 'Maç yeni başlıyor. Devleti anlayışlı bir amca sanmayın. Bu gece Taksim'i yalnız bırakmayın' bunu söyleyen arkadaşlarımızın biri devlet memuru. İstanbul Şehit Tiyatroları oyuncusu ve kendisi bugün küfrettiği AK Parti iktidarı 2011’de TRT’de yüklü bir oyunculuk ücreti karşılığında dizide oynamış bir sanatçıdır.

Mesela birisi Tayfun Talipoğlu. Haziran 2008’den itibaren TRT1’de Bamteli programı yaptı. Bütçesini açıklamaya davet ediyorum. Şu anda bunlar rol modeller. Gezi Parkı'nı ilk başlatan ve davet edenler. Birisi Mehmet Ali Alabora, birisi de Levent Üzümcü’dür. İktidarın satın aldık dediği ATV’ de 3 yıl süren 'Elveda Rumeli' adındaki dizide Şebnem hanım yüklü bir oyunculuk ücreti aldı" diyerek oyuncuların iktidardan nasıl faydalandığını herkesin görmesini istedi.

ÖZEL TİYATROLARA ONBİNLERCE LİRALIK DEVLET YARDIMI

Kültür Bakanlığı'nın özel tiyatrolara yaptığı yardım miktarlarını açıklayan Yenilmez, Ankara Sanat Tiyatrosu’nda Rutkay Aziz'in 'Kekliği Düz Ovada Vururlar' adlı oyundan 72 bin lira devlet yardımı aldığını söyledi.

Diğer tiyatro oyunları hakkında da çarpıcı açıklamalarda bulunan Yenilmez, "Dostlar tiyatrosu Genco Erkal, 'Kerem Gibi Yana Yana Nazım Hikmet’e adlı oyunundan 72 bin lira alırken, 'Marsın Dönüşü'ne adlı oyunundan ise 63 bin lira devlet yardımı aldı. Yine Rutkay Aziz 'Ölüm ve kız' adlı tiyatro oyunundan 63 bin lira aldı.

Ben iktidardan nemalanıyorum ya, Türkiye Cumhuriyetinde ilk kez sahnelenen ve 81 vilayeti dolaşarak Türkiye Cumhuriyeti’nde rekor kırmış Mehmet Akif Ersoy oyunundan 27 bin lira aldım. Necip Fazıl Kısakürek'in 'Para oyunu' adlı tiyatro oyunu için isen 16 bin lira yardım aldık. İktidar hak ve hürriyetleri kısıtlıyor ya sanatı kısıtlıyor ya bizi nemalıyor ya, onu ortaya koymak istiyorum. Ben şimdi vicdan sahibi muhitimize seslenmek istiyorum.

Allah aşkına! Tablo bu kadar ortadayken, bu arkadaşlarımız ortada bir ölüm vakası yokken şehir tiyatrolarında oyuna çıksa da çıkmasa da maaşını alıp 6 maaş ikramiye alırken, dizilerde istediği gibi oynarken, Devlet Tiyatroları yardımından 3 katı fazla yardım alırken, kimse ‘Neden o dizide oynuyorsun?’ diye sormazken, devletin kurumunda istedikleri bütçede istedikleri programları yaparken ne istiyorlar Allah Aşkına!

Bu milleti lise yaşındaki çocukları sokağa sürüyorlar. Bugün Beşiktaş meydanında lise öğrencileri var. Bu arkadaşlarımı vicdana davet ediyorum. Kuvvetli ihtimal hepsi çiçek barda rakı içiyordur, viski yudumluyorlardır. Bu tezgahı bu millet gördü. Ey Milletim lütfen çocuklarınızı evinize çağırın. Anne ve babalar tablo bildiğiniz gibi değil. Çocuklarınız bir gidişata malzeme yapılmak isteniyor."  

31 MARTA BENZİYOR-

31 Mart olaylarının da Gezi Parkı'ndaki Topçu Kışlası'ndan başladığını hatırlatan Yenilmez, "Şu anda Sayın Başbakan günah keçisi bellenip herkesin vurduğu bir abalıya çevrildi. Ama bazı tevafukları ortaya koymakta fayda var. Mesela çok enteresandır ki 31 Mart Vakası da Gezi Parkı'nın yerinde olan Topçu Kışlası'ndan başlamıştır. O gün isyan eden kazan kaldıranlara İngiliz büyükelçiliği kapılarını açmış bugün ise Fransız Lisesi ile Alman Lisesi kapılarını açıyor. 31 Mart Vakası yaşandığında, Sultan Abdülhamit Han Avrupa’ya olan borçlarını ödeme ve son taksitlerini ödeme gibi bir beyanatta bulunmuştu. Şimdi ise ne oldu. Mevcut iktidar IMF’ye borçlarını kapattı ve borç verme görüşmelerini başlattı. O günkü eylemler 10 sürmüş ve şuna dikkat çekmek istiyorum. Son günlerde suikastlar başlamış" dedi.

"28 ŞUBAT'TA İNANANLAR SOKAKLARDA ÇATIŞMADI"

Geçmişte yaşanan eylemlerdeki fotoğrafları ekranlara gösteren Yenilmez, "28 Şubat döneminde asker, 'Gerekirse silah bile kullanırız' diye beyanat vermedi mi? Üniversite kapılarında başörtülü kızların beklediği günleri yaşadık mı? Yine üniversite kapılarında kızlarımızın başörtüleri polis tarafından çıkartılmadı mı? Kızların zorla gaz odalarında ikna edilmek istenmesini yaşamadık mı? Okulunu biricilikle bitirmiş diploma töreninde diplomasını almak için sahneye çıkmış kızımızın saçlarından tutulup salonun dışına atıldığı günü yaşamadık mı? Alkol kullanmadığı için eşinin başı örtülü olduğu için insanlar ordudan ve devlet dairelerinden atılmadı mı? Allah aşkına kişilik hak ve hürriyetlerinin kısıtlanması bundan başka daha nasıl olabilir. Bu insanlardan bir kişinin bile devlet malına zarar verdiğini her hangi bir şekilde polis ile çatışmaya girdiğine şahit olan var mı?" diye bugünkü yaşanan olarla karşılaştırılmasının istedi." diye konuştu.