EİB''in küme kıyaslama çalışması

Avrupa Birliği tarafından akredite edilen Türkiye’nin ilk küme kıyaslama uzmanları olan Ege İhracatçı Birlikleri uzmanları tarafından yürütülen “Küme Kıyaslama Çalışması” sonucunda katkı ve katılım sağlayan 20 iş kümesi Küme Analizleri Sekretaryası (European Secretariat for Cluster Analysis-ESCA) tarafından hazırlanan bronz kalite sertifikasıyla ödüllendirildi. Ege İhracatçı Birlikleri tarafından yürütülmekte olan Küme Yöneticileri için Kapasite Gelişimi Projesi kapsamında “Küme Kıyaslama Metodolojisi”nin Türkiye’de kullanma hakkını Avrupa Birliği’nden aldıkları projeyle elde ettiklerini belirten Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Sayın Mustafa Türkmenoğlu, EİB bünyesindeki küme kıyaslama uzmanlarının çalışmalarını kalite sertifikası alan 20 kümeyle sınırlandırmayacaklarını, bundan sonra bronz kalite etiketi almak isteyen tüm küme organizasyonları için başvuru noktası olmaya devam edeceklerini söyledi.

Alınan başvurular sonucunda küme organizasyonlarının EİB uzmanlarımızca ziyaret edileceğini anlatan Türkmenoğlu, gerçekleştirilecek birebir görüşme sonucunda başvuruda bulunarak küme yönetimi mükemmeliyetine doğru bir adım atan kümelere bronz etiket takdim edileceğini kaydetti. Ekonomi Bakanlığı tarafından düzenlenen Uluslar arası Rekabetçilik ve İşbirliği Konferansı kapsamında gerçekleştirilen kalite etiketi ödül töreninde kümelenmenin önemi hakkında konuşan Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Sayın Mustafa Türkmenoğlu “Sizlerin de bildiği gibi artık bizler sadece işletme ya da ihracatçı değil, aynı zamanda küresel değer zincirlerinin parçasıyız. Rekabetin boyutu biz işletmeleri aştı, günümüzde iş destek mekanizmalarına ihtiyacımız her zamankinden fazla. Zira bizlerle birlikte bize destek olan meslek örgütlerimiz de uluslararası alanda rekabet ediyor. Eğer bizimle rekabet eden firmaların yer aldığı bölgelerde hizmet veren organizasyonlar kendi firmalarına, bizim Türkiye'deki yapılarımızdan daha fazla destek olabiliyorsa, o zaman biz rekabete 1-0 geriden başlıyoruz. Kümelenme de, hem strateji tasarımı aşamasında, hem uygulama ve değişimi yönetme konusunda iş destek mekanizmalarımızın çalışmasının temeli olması gereken araçları bizlere sağlıyor.

Tabi kümelenme çalışmalarını kurumlarımızın benimsemesi ve kısa vadeli hedefler yerine paydaşlarının rekabet gücünü artıracak uzun vadeli hedefler ile destek mekanizmalarını oluşturmak çok kolay değil. Ne yazık ki bizler hala proje bazlı çalışma ve kurumlarımızı profesyonelleştirme konularında istediğimiz noktadan çok uzaktayız. O nedenle, değişimin ve gelişimin sadece işletmelerimizde değil aynı zamanda iş destek mekanizmalarımızda da, kamuda da, üniversitelerimizde de eş güdümlü olması gerekiyor. Çarkların daha verimli çalışması için bütün bu iş ekosistemini geliştirecek bir yönetişim mekanizmasına ve insan kaynağına ihtiyacımız bulunuyor” dedi. Sözlerini sürdüren Sayın Türkmenoğlu “Birlik olarak bizler de Dünya’nın dört bir yanına ihracat yapan üyelerimize en iyi hizmeti sunmak için Türkiye’deki kümelenmeyi rekabette öne geçmenin aracı olarak belirledik. Bu doğrultuda 1 seneyi aşkın süredir yürütmekte olduğumuz projemiz ile bizler gibi ihracatçı birlikleri, meslek örgütleri ve küme organizasyonlarının hizmet kalitesini iyileştirmeye yönelik aktiviteler gerçekleştiriyoruz. Bunlardan biri de küresel pazarda başarının rekabet öncesi işbirliğinin temeli olan etkin küme yönetim mekanizmalarının Avrupa’da benzer kurumlar ile kıyaslanması temeline dayanan “Küme Kıyaslama Çalışması”dır.

Türkiye’de 20 küme organizasyonu ile Türkiye’nin Avrupa Birliği tarafından akredite edilen ilk uzmanları olan Birliklerimiz uzmanlarının gerçekleştirdiği çalışmalar sonucunda küme aktiviteleri, süreçleri ve iç yönetim mekanizmaları Avrupa’da toplamda incelenen 350 küme kuruluşu ile kıyaslandı, gelişim alanları belirlendi. Çalışmamıza katılarak küme ve hizmet mükemmeliyeti yolunda bir adım atan 20 kümemize bronz kalite sertifikalarını sunmak bizler için bir onurdur. Ödül töreni sonrasında küme mükemmeliyetinde bir sonraki adım olan altın kalite sertifikasını almak için çalışmak isteyen kümelerimiz olduğunu görmek de ayrı bir gurur kaynağı oldu.” şeklinde konuştu.

Ekonomi Bakanlığı tarafından 4-5 Haziran 2013 tarihinde düzenlenen Uluslararası Rekabetçilik ve İşbirliği Konferansı kapsamında düzenlenen törende Ekonomi Bakanlığı Bakan Yardımcısı Mustafa Sever, Müsteşar Yardımcısı İbrahim Şenel, Avrupa Komisyonu İşletmeler ve Sanayi Genel Müdürlüğü Kümeler ve KOBİ Destekleri Birimi Program Yöneticisi Sayın Nikos Pantalos ve Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Mustafa Türkmenoğlu Türkiye’nin 20 iş kümesi temsilcilerine bronz kalite sertifikalarını sundular. (Bronz kalite sertifikasını almaya hak kazanan kümeler; Eskişehir Bilecik Kütahya Seramik İş Kümesi Derneği, İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi Makine Metal Döküm Kümesi, Türkiye Mobilya Sanayicileri Derneği, Ostim Savunma ve Havacılık Kümelenmesi Derneği, OSTİM Medikal Sanayi Kümelenmesi, İnegöl Mobilya Sanayicileri Derneği, Ege Soğutma Sanayicileri ve İş Adamları Derneği, İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği, Beyaz Eşya Yan Sanayicileri Derneği, Ambalaj Sanayicileri Derneği, İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği, Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği, Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği, Ege Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği, Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği, Ortadoğu Teknopark A.Ş. Teknokent Savunma Sanayi Platformu, Ege Plastik Sanayicileri Dayanışma Derneği, Konya Otomotiv Yan Sanayi İş Kümesi, Çelik İhracatçıları Birliği, Ekolojik Tarım Organizasyonu Derneği)