Bizim karşı olduğumuz şiddet ve terördür

Başbakan Erdoğan, "Bizim karşı olduğumuz şiddettir, terördür, vandallıktır. Yoksa demokrasi talebiyle karşımıza çıkanlara canımız feda" dedi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Küresel Sorunlar Karşısında Türkiye ve Avrupa Birliği İçin Ortak Gelecek" konulu konferansta konuştu. Türkiye’nin AB’ye ilk fiili başvurusunun 1959’da olduğunu ifade eden Erdoğan, “O dönemki adıyla Avrupa Ekonomik Topluluğu ile Ortaklık Anlaşmasını da 1969’da imzaladık. Yarım yüzyıl içinde Türkiye ancak müzakere eden aday statüsünü elde etti.

Biz özeleştiri yapıyoruz ama aynısını muhataplarımızdan da bekliyoruz. AB sürecinin 10,5 yılda yapılanlarla orantılı gitmediğini görüyoruz. Peki neden AB tarafından haksız engellemelerle karşı karşıya kalıyor Türkiye? AB, Türkiye’ye verdiği sözleri, altına imza attığı belgeleri unutmaktan ve unutturmaya çalışmaktan vazgeçmeli. Türkiye, asla oyalanacak ülke değildir” diye konuştu. Avrupa’nın Türkiye’ye sırtını dönmesini “kendi değerlerine de sırtını dönmesi” olarak niteleyen Başbakan, “8 yılda sadece 13 faslı müzakerelere açabildik.

Diğer şartlar tamam olduğu halde siyasi ve ideolojik sebeplerle 16 faslın müzakereleri başlatılmıyor. 3 yıldır atılabilmiş bir adım yok. AB’nin Türkiye’nin önüne koyduğu her blokaj, kendi geleceğinin üzerine koyduğu blokajdır. Vize rejimi bizden daha çok Avrupa’ya zarar verir hale geldi. Ta Latin Amerika ülkeleri Schengen’den istifade ediyor, müzakereci Türkiye bundan istifade demiyor. AB müktesebatında bunun yeri var mı?” ifadelerini kullandı. ”Biz zaten AB üyesi ülkelere girmişiz. 6 milyon insanımız var Belçika’da, Fransa’da. Her yerde varız, biz zaten fiilen girmişiz” diye devam eden Başbakan Erdoğan, Türkiye’nin AB’ye girmeye hazır olduğunu dile getirdi. Erdoğan, “Halkımızın inancı sarsılmış durumda. Yaptığımız anketlerde görüyorum. -AB’ye bizi alırlar mı- sorusuna aldığım cevap, maalesef yüzde 30’lara düştü” dedi.

GEZİ PARKI OLAYLARI

Hükümetin çevre için yaptıklarının konuşulmadığını belirten Erdoğan, bir çok üniversitenin kampüs yaparken ağaç katliamı yaptığını ama buna kendisinden başka kimsenin ses çıkarmadığını söyledi. “Çözüm sürecini istenmeyenlerin bu olayların içinde olduğunu bilmenizi istiyorum” diyen Erdoğan, “Bizi eleştirenler ABD’deki Wall Street olaylarını nereye koyacaklar. Orada bir sürü insan öldü. Avrupa’da da benzer olaylar oldu” diye sordu. Başbakan “Bizim karşı olduğumuz şiddettir, terördür, vandallıktır.Yoksa demokrasi talebiyle karşımıza çıkanlara canımız feda” dedi.

Daha güzel bir Taksim istediklerini belirten Erdoğan, “Düşüncelerimiz içinde buraya güzel bir şehir müzesi yapmak var” dedi. Başbakan, Atatürk Kültür Merkezi’nin çok daha güzel bir hale getirilmesini hedeflediklerini, buna karşı çıkılmasını anlayamadıklarını belirtti. İlk müdahalede polisin orantısız güç kullandığını belirten Erdoğan, “Bu müdahaleyle ilgili üzüntümüzü bildirdik” diye konuştu. Başbakan Erdoğan, her zaman hakkı, özgürlüğü, sandığı savunduklarını belirterek, “Demokratik hak talep edenin demokratik davranması şart…Bizi millet iktidara getirdi, götürecekse millet götürür” dedi.

 FÜLE'DEN "GEZİ PARKI" ELEŞTİRİSİ
Dilhun GENDAL- Haluk ATALAY / İSTANBUL, (DHA) Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Swissotel'de düzenlenen "Küresel Sorunlar Karşısında Türkiye ve AB İçin Ortak Gelecek" konferansına katıldı. Erdoğan'dan önce kürsüye AB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Stefan Füle çıktı. Füle, konuşmasında Gezi Parkı olaylarına değindi. Füle, "Bu konferansın konusu olan ortak geleceğimizden bahsetmeden önce şu anı gözardı edemeyiz. Burada toplantı yerinden sadece birkaç yüz metre ileride bir haftadan fazladır devam eden olaylardan bahsetmemek çok güç" dedi. "Bu göstericilerde polisin aşırı güç kullanımına demokraside yer yoktur" diyen Füle, "Bunu hükümetin bile kabul etmesinden memnuniyet duyuyorum. Şimdi asıl önemli olan sadece hızlı ve şeffaf bir soruşturma başlatılması değil aynı zamanda sorumluların hesap vermesinin de sağlanmasıdır" diye konuştu.

 FÜLE'DEN "GEZİ PARKI" ELEŞTİRİSİ

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Swissotel'de düzenlenen "Küresel Sorunlar Karşısında Türkiye ve AB İçin Ortak Gelecek" konferansına katıldı. Erdoğan'dan önce kürsüye AB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Stefan Füle çıktı. Füle, konuşmasında Gezi Parkı olaylarına değindi. Füle, "Bu konferansın konusu olan ortak geleceğimizden bahsetmeden önce şu anı gözardı edemeyiz. Burada toplantı yerinden sadece birkaç yüz metre ileride bir haftadan fazladır devam eden olaylardan bahsetmemek çok güç" dedi. "Bu göstericilerde polisin aşırı güç kullanımına demokraside yer yoktur" diyen Füle, "Bunu hükümetin bile kabul etmesinden memnuniyet duyuyorum. Şimdi asıl önemli olan sadece hızlı ve şeffaf bir soruşturma başlatılması değil aynı zamanda sorumluların hesap vermesinin de sağlanmasıdır" diye konuştu.