Öcalan, Gezi Parkı'nı selamlamış

Bugün Öcalan ile İmralı’da görüşen heyette yer alan BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, BDP Iğdır Milletvekili Pervin Buldan ve İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel, partinin İstanbul İl Merkezi’nde ortak basın toplantısı düzenledi.

Demirtaş, Hükümeti sorumluluklarını yerine getirmeye davet ederek, Öcalan’ın şu mesajını okudu:

“İçinde bulunduğumuz süreci daha derinlikli yürütmek için devletle olan görüşmelerim sürüyor. Şu anda devam eden çatışmasızlık ortamı tümüyle benim çabam ve inisiyatifimle gelişmiştir. Ben şu ana kadar üzerime düşen sorumluluğu fazlası ile yerine getirdim. Umarım hükümet de kendi üzerine düşen sorumluluklara aynı ciddiyetle yaklaşır.

Bu dönemde beni kullanıp aldatabileceğini düşünenler yanılırlar. Ben tarihi sorumluluklarımın farkında olan bir önderim. Çabalarım, daha fazla demokrasi ve özgürlük içindir. Muhataplarımın da bu fırsatları değerlendirerek aynı çaba içinde olmalarını diliyorum. Gezi Parkı’ndaki direnişi anlamlı buluyor ve selamlıyorum. Elbette bu duruş, yeni bir siyasal kırılma yaratmıştır. Ancak hiç kimse ulusalcı, milliyetçi, darbeci çevrelere de kendini kullandırmamalıdır. Bu hareketin onların denetimine girmesine Türkiye’deki demokrat, devrimci, yurtsever ve ilerici çevreler izin vermemelidir.”

Toplantıda, hükümetin İmralı’ya gidecek heyet konusunda tümüyle dizayn etme, yön verme anlayışını asla kabul etmediklerini kaydeden Demirtaş, “Hükümet, yaklaşımını bu şekilde sürdürürse bizim yaklaşımımız da aynı derecede konuyu tekrar ele alma, tekrar değerlendirme şeklinde olacaktır. Hükümet, heyetimize karışır, heyetimize müdahale etmeye kalkarsa; heyete istediğini koyup istediğini çıkarma yetkisini kendinde görürse, bu saatten sonra partimizin tutumu farklı olacaktır. Önümüzdeki 15 gün içinde bir heyetimizin daha İmralı’ya gitmesi gerekiyor. Bu 15 günlük süre içinde bütün gelişmeleri biz de yakından takip edeceğiz. Öcalan da yakından takip edecek” dedi.

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Demirtaş,  “Bu heyete partinizden Sırrı Süreyya Önder’in Gezi Parkı eylemine destek verdiği için alınmadığı söyleniyor” şeklindeki soruya, “Az önce bu konu ile ilgili görüşlerimi net ifade ettim. Hükümetin, heyetlerimize yönelik dizayn etme anlayışını kabul etmiyoruz. Buradaki gidişimiz, sayın Öcalan’a saygımızdan dolayıdır, hükümetin tutumunu kabul ettiğimizden değil” diye cevap verdi. Demirtaş, bugün İmralı Adası’nda PKK Lideri Öcalan ile ilgili 3 saati süren görüşmenin ayrıntılarını önümüzdeki süreçte kamuoyu ile paylaşacaklarını sözlerine ekledi.