Güneş Tarlası Projesi'ne İZKA desteği

4 bin üyeli Belediye Başkanları Sözleşmesi’ne (Covenant Of Mayors) Türkiye’den ilk imza atan belediye olan Karşıyaka, bu sözleşmeyle taahhüt ettiği, karbon salımının 2020 yılına kadar yüzde 35 azaltılmasına yönelik ikinci ciddi adımını attı. 2013 yılı başında, sözleşme doğrultusunda hazırladığı Sürdürülebilir Enerji Eylem Planı’nın ilk ayağı olan KARBİS projesini hayata geçiren Karşıyaka Belediyesi, Güneş Tarlası projesi için de İZKA’dan 1 milyon liralık hibe aldı.

İzmir Kalkınma Ajansı’nda düzenlenen törende imzalar, Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak ve İzmir Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Doç. Dr. Ergüder Can tarafından atıldı. Alternatif enerji kaynaklarının kullanımının, dünyanın geleceği açısından öneminin farkında olduklarını belirten Belediye Başkanı Durak, “Bizim dileğimiz, bu projenin kısa sürede hayat geçirilmesi ve benzeri projelerin çoğalarak, İzmirimizin kazanmasıdır. Böylelikle, karbon salımının azaltılması yönünde de önemli bir adım atmış olacağız.

İZKA’ya da, desteğinden dolayı teşekkür ediyoruz” dedi. Sürdürülebilir enerjinin, bundan sonraki süreçte dünyanın başlıca gündemi olacağına dikkat çeken İZKA Genel Sekreteri Doç. Dr. Ergüder Can, önemli olanın bu projelerin devamlılığının sağlanması olduğunu belirterek, “Bize, hibeleri sağlarken, neye göre belirlediğimiz soruluyor. Biz, dağılımı, bölge planımıza göre yapıyoruz. Yenilenebilir enerji de bölge planımızda bulunuyor. Bu yüzden, Karşıyaka Belediyesi’nin Güneş Tarlası projesine destek veriyoruz. Bu tür projeler örnek olacaktır” diye konuştu. Belediye kendi enerjisini üretecek İZKA ile imzalanan protokolle 1 milyon liralık hibe alan Güneş Tarlası projesi, Karşıyaka Belediyesi’nin Sürdürülebilir Enerji Eylem Planı’nın önemli başlıkları arasında yer alıyor. Sancaklı Köyü Pilav Tepe mevkiinde, Belediye mülkiyetindeki 32 bin metre karelik alanın 6 bin metre karelik kısmına kurulacak olan Güneş Tarlası’nın ihalesi önümüzdeki günlerde yapılacak. Üretilen enerji ilk etapta Karşıyaka Belediyesi hizmet binası, Ziya Gökalp Kültür Merkezi ve Tay Park’ın ihtiyacını karşılayacak. Kurulacak güneş tarlasında yıllık 500 bin kwh’lık elektrik enerjisi elde edilebilecek. Güneş tarlası yatırımı yaklaşık 5 ila 7 yılda kendini amorti edecek kapasiteye ulaşacak.