Foça'da yaban domuzu çilesi

Foça'da, su ve yiyecek bulmakta zorluk çektikleri için şehre inen domuz sürüsü bir fidanlığa zarar verdi.

Fidanlığın sahibi Hayrettin Avcı, yetkililerden bir an önce önlem almalarını istedi. Foça Ziraat Odası Başkanı Ercan Yüksektepe de, çiftçilere doğal afetten sonra ikinci en büyük zararı domuzların verdiğini belirterek ilgili kurumlardan acilen kalıcı ve kesin çözümler beklediklerini söyledi. Önceki gün saat 02.30 sıralarında Hayretttin Avcı’nın Atatürk Mahallesi Aile ve Toplum Sağlığı Merkezi karşısındaki bahçe bitkileri, çiçek ve ağaç fidanı üretimi yaptığı fidanlığı, bir domuz sürüsünün saldırısına uğradı. 20’si iri 40 kadar domuza, meskün mahal içinde olunması ve av yasağı nedeniyle müdahele edemediğini belirten Avcı, “Aç ve susuz kalan domuzlar, şehre inip zarar veriyor.

Fidanlığıma giren domuzlar doğadan uygulamaya aldığım yaban bitkilerimin de aralarında bulunduğu çok sayıda çiçek ve fidanıma zarar verdi. 15-20 yıllık emeğim gitti. Zararım 100 bin lira civarında. Bunu kim karşılayacak. Canımı da zor kurtardım. Gece, gündüz nöbet tutmaktan bıktım. Yetkililerden yardım bekliyorum. Şayet çare bulamıyorlarsa, izin versinler ekmek teknemi silahla kendim koruyayım” dedi.

TATİLCİLER BESLİYOR

Hafta sonlarında şehre inen domuz popülasyonunda artış olduğuna dikkati çeken Avcı, “Bunun nedeni ise sayfiyecilerin hayvan sevgisi. Ancak, hayvan sevgisi başka bu başka bir şey. Evinin, çöpün yanına yiyecek koymakla hayvan sevgisi olmuyor. Bırakın yaban domuzları, yaban hayatında kalsın. Beslendikleri için şehir merkezine kadar iniyorlar. Foça Ziraat Odası Başkanı Ercan Yüksektepe de, çiftçilere doğal afetten sonra ikinci en büyük zararı domuzların verdiğini söyledi. Yüksetetepe, “Domuzlar, ekilen mısır tohumlarını eşeleyip, karınlarını doyuruyor. Tarladaki buğdayın yüzde ellisinin domuzlar yüzünden kaybediyoruz. Zeytin başta olmak üzere diğer ürünlerimize de dadanmaktalar. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile ilgili diğer kurumlardan acilen kalıcı ve kesin çözümler bekliyoruz” dedi. Defalarca insanlar yaban domuzuna çarpıp kaza yaptı. Kaçmak isterken kolunu, bacağını kıranlar oldu. Korunmak için bütün Foça’ya tel örgü çekemeyiz ki” dedi.

DOĞAL AFETTEN SONRA EN BÜYÜK ZARAR DOMUZLARDAN

Av yasağının domuz popülasyonunun artmasına neden olduğunu da ileri süren Yüksektepe, şunları söyledi: “Tarım alanları işgal altında. Biz her hayvan türünün doğada bulunması gerektiğine inanıyoruz. Ancak domuzların aşırı çoğalması bütün dengeleri alt üst etti. Çok geç olmadan, daha kötü şeyler yaşanmadan çözüm üretilmesi şart.”