Bu pazar seçim olsa...AK Parti yüzde kaç?

ANDY-AR Sosyal Araştırmalar Merkezi, başta İstanbul olmak üzere tüm Türkiye genelinde eylemlere dönüşmüş olan ’Taksim Gezi Parkı’ olaylarını halkın nasıl değerlendirdiği ve bu olayların siyasi eğilimlere nasıl yansıdığını tespit etmek için bir araştırma yaptı.

Yüzyüze görüşme yöntemi kullanılarak yapılan araştırmanın yüzde 21’i kır özelliği taşımakta olan ilçe ve köy merkezlerinde yapıldı. Saha çalışması 05-10 Haziran 2013 tarihleri arasında tamamlandı. Çalışma kapsamında farklı sosyo-ekonomik ve sosyo-demografik gruba mensup kişilerden, yaş, cinsiyet, eğitim, mahalle/semt kotalarına göre tesadüfi yöntemle seçilmiş, dernekler ile görüşme yapıldı. 412’si İstanbul, 383’ü Ankara, 330’u İzmir ve 317’si Bursa olmak üzere toplam 3643 dernek ile görüşüldü.

Görüşme sonucunda katılımcılara “Gezi Parkı olaylarından haberdar mısınız?” diye soruldu.

Katılımcılardan yüzde 92,8’i “Evet” yanıtını verirken, 7,2’si ise haberdar olmadıklarını söyledi.

“İstanbul Taksim’de bulunan Gezi Parkı’na hiç gittiniz mi?” sorusuna katılımcıların yüzde 93,7’si “Evet” derken, yüzde 6,3’ü ise “Hayır” yanıtını verdi.

GEZİ’YE DESTEK YÜZDE 16

“Gezi Parkı için yapılan eylemleri destekliyor musunuz?” sorusuna ise cevap vermeyenlerin oranı 16,4 olurken, “Kısmen” 6,8, “Hayır” 52,5 ve “Evet” 24,3 şeklinde gerçekleşti. “Bu eylemlere herhangi bir şekilde katılım sağladınız mı?” diye sorulan katılımcıların 12,1’i “Evet” yanıtını verirken, 75,1’i “Hayır”, cevap vermeyenlerin oranı ise 12,8 oldu.

Eylemlerin devam etmesini destekleyip desteklemedikleri sorulan katılımcıların cevapları “Hayır” 82,8, “Evet” 7,5 ve “Cevap Yok” 9,7 olarak gerçekleşti.

"BU PAZAR SEÇİM OLSA..."

Katılımcılara yöneltilen “Bu pazar günü milletvekili genel seçimleri olması durumunda hangi partiye oy verirsiniz?” sorusuna ise ilginç yanıtlar geldi. Katılımcıların 49,6’u haftasonu seçim olsa AK Parti’ye oy vereceklerini belirtirken, diğer partilerin oranları ise CHP 23,3, MHP 15,9, BDP 7,5 ve Diğer 3,7 olarak gerçekleşti.