Dünya birincisi İzmirli genç sponsor arıyor

'Elektronik Öğrenci Öğretmen Yoklama Sistemi' konulu projesiyle dünya dördüncüsü olan Karataş Lisesi 12’nci sınıf öğrencisi Onur Güler, ödüle doymuyor. Güler, şimdi de “Şehir’de Trafik Bulmacası” adlı projesiyle yazılım geliştirmede dünya birincisi oldu.

Başarılarıyla adından söz ettiren Güler, Kanada’da yazılım mühendisliği okumak istediğini, yıllık 25 bin dolarlık ücretinin karşılanması için sponsor aradığını, yardıma ihtiyacı olduğunu söyledi. Kentin köklü eğitim kurumlarından Karataş Lisesi’nde eğitim gören 18 yaşındaki Onur Güler, 'Elektronik Öğrenci Öğretmen Yoklama Sistemi' adını verdiği projesiyle TÜBİTAK 43’üncü ortaöğretim öğrencileri araştırma projeleri yarışmasında bilgisayar dalında Ege Bölge birincisi olmuştu.

Güler, TÜBİTAK 43’üncü ortaöğretim öğrencileri araştırma projeleri final sergisine de katıldıktan sonra Hong Kong’ta düzenlenen bilim fuarı yarışmasında da jüri özel ödülü aldı. Genç yaşta ödüle doymayan Güler, düzenli ve çevreci düzeneği olan trafik sinyalizasyon sistemini barındıran yeni bir proje daha hazırladı. 'Şehir’de Trafik Bulmacası' adını verdiği projesiyle E-BİKO 9’uncu Uluslararası Bilişim Olimpiyatları’na katılan Güler, değerlendirmeler sonucunda yazılım geliştirmede dünya birincisi oldu ve altın madalyaya hak kazandı.

“TASARRUF SAĞLIYORUZ”

Ödül aldığı projesiyle ilgili bilgi veren Güler, “Trafik sistemimizde ulaşım noktlarına gerek toplu taşıma araçları gerekse kendi araçlarımızla ulaşmakta zorluk çekiyoruz. Hava şartları da bu zorlukları arttırıyor. Bu sistemde asıl olarak amacımız, insanların trafik problemleri yaşamamaları, gidecekleri yerlere daha kolay ulaşım sağlamalarını istiyoruz. Yaptığımız sistemde Türkiye’nin birçok kamu kuruluşlarına yardım ve iş gücünden kazanç sağlıyoruz. Projede, trafik ışıkları döngü sürelerine göre çalışmaktadır. Bu durumda, araçların beklemesi benzin sarfiyatına ve çevreye daha fazla olumsuz gazlar salgılanmasına yol açmaktadır. Bizim sistemimizde ise trafik ışıkları döngü sürelerine göre değil araç yoğunluklarına göre çalışmaktadır. Geçiş önceliği olan araçları da bu sisteme dahil ediyoruz. Barkod sistemiyle de kurallara uymayanların MOBESE’yle belirlenip trafik polislerinin iş gücünü azaltıyoruz. Ayrıca bu sistem, kavşaktan geçerken anlık olarak sayım yapmaktadır ve bu sayede hangi zaman aralığında kavşakların yoğunluklarını değerlendirebiliyoruz” dedi.

YARDIMA İHTİYACIM VAR

Başarılı projeleriyle hem ailesini hem de okulunu gururlandıran Onur Güler, Kanada’daki bir üniversitede yazılım mühendisliği okumak istediğini, ailesinin durumunun iyi olmadığını, yıllık 25 bin dolarlık ücretinin karşılanması için sponsor aradığını ve yardıma ihtiyacı olduğunu dile getirdi.