ABD'li iş adamlarından İzmirlilere yatırım çağrısı

ABD'nin Illinois Eyaleti'nden işadamları heyeti, Ege Bölgesi Sanayi Odası'nı ziyaret etti. Ziyarette iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin geliştirilmesi istendi.

Bir dizi ziyaret için İzmir'de bulunan ABD Illionis Eyaleti'nin işadamlarını, EBSO Başkan Yardımcısı Erdoğan Öztürk karşıladı. İki ülke arasındaki ticari ilişkilerin konuşulduğu ziyarette, Ticaret ve Ekonomik Kalkınma Ajansı Direktörü Ivana Bachenska, Illionis Eyaleti'nin çok önemli konuma sahip olduğuna dikkat çekerek, "Illionis’in siyasi açıdan da çok önemli bir eyalet.

Başarılı işler yapacağımıza inanıyorum. Çok güçlü bir ekonomimiz var. Gayri safi hasılaya bakıldığında 7. ya da 8. sıradayız. Ticaret hacmimiz oldukça geniş. Sadece ihracatı değil, ithalatı da çok fazla olan bir eyaletiz. Tabi ürünlerimizi ihraç etmek istiyoruz ama istediğimiz ürünleri almak için de görüşmeler yapıyoruz" dedi.

DAHA FAZLA YATIRIMCI BEKLİYORUZ

Geçen yıl ihracatın 68 milyar dolar olarak belirlendiğini belirten Bachenska, "Bu yıl yüzde 5'lik bir yükselişle, yüzde 3.8 milyar dolarlık bir artış gerçekleşti. Illionis'te şu an 2 bin yabancı yatırımcı var. Küresel bir eyaletiz ve daha fazla yatırımcı bekliyoruz. İzmir'e ilk kez geliyorum. İzmir çok güzel bir şehir olmasının yanında, ticaretin iyi olduğu bir şehir" diye konuştu.

ABD İLE TİCARET POTANSİYELİN ALTINDA

Chicago Ticaret Ateşesi Sevtap Akgüloğlu ise, ABD'ye olan ticaretin mevcut potansiyelin çok altında olduğunu dile getirerek, "Bunu geliştirmek adına çeşitli stratejiler var. Ekonomi Bakanlığı tarafından başlatılan bir Amerikan Pazarı'na giriş projesi çerçevesinde altı tane stratejik eyalet belirlendi. ABD çok büyük bir ekonomi ve her eyaletin kendine özgü gelenekleri var. Dolayısıyla tek bir stratejiyle Amerika pazarına giriş söz konusu değil. Belirlediğimiz altı eyaletten biri de benim görev bölgem olan Illionis Eyaleti. Bu strateji doğrultusunda 2010 yılında Ekonomi Bakanlığı'yla bir işbirliği anlaşması imzaladık" dedi. EBSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Erdoğan Çiçekçi ise, Illionis heyetinin Türkiye'ye gelmesinden dolayı büyük mutluluk yaşadıklarını belirterek, "Dünyanın en büyük ülkesi olan ABD'nin ticari ilişkilerimizi artırmak ve birbirimizi daha iyi tanımak adına yaptığı ziyaret hepinizi memnun etmiştir. Umarım heyetin İzmir'e gerçekleştirdiği ziyaret iki ülkenin ilişkilerinin gelişmesine katkıda bulunur" diye konuştu.