Gediz, 'Su Kanunu'nu bekliyor

   Orman ve Su İşleri Bakanlığı’na bağlı Su Yönetimi Genel Müdürü Cumali Kınacı, Gediz Eylem Planı’nın tam olarak uygulamaya geçmesi için Su Kanunu’nun yürürlüğe girmesini beklediklerini söyledi. Kınacı ayrıca, atık su arıtma tesisi olmayan bir belediyenin şikayet edilmesi halinde, belediye yöneticilerinin hapis cezası alabileceği uyarısında bulundu.

Su Yönetimi Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan 'Havza Koruma Eylem Planlarının Hazırlanması Projesi Gediz Havzası Paydaş Toplantısı' Manisa Organize Sanayi Bölgesi konferans salonunda yapıldı. Toplantıya Manisa Valisi Abdurrahman Savaş, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürü Cumali Kınacı, Manisa, İzmir, Uşak’tan OSB yönetimi temsilcileri, ilçe ve belde belediye başkanları ve ilgili daire müdürleri katıldı.

  Su Yönetimi Genel Müdürü Cumali Kınacı, Gediz Havzası Koruma Eylem Planı ile ilgili mevcut durum ve plan kapsamımdaki çalışmalar hakkında katılımcılara bilgi verdi. Kınacı, 2008 yılında başlayan Gediz Havzası Koruma Eylem Planı çerçevesinde Gediz Nehri’nde radikal bir değişikliğin olmadığının altını çizdi. Kınacı şöyle dedi: "İyileşme var ama yeterli değil. 2012’de bir hedef vardı. Ama bu hedefe ulaşılamadığını görüyoruz. Biz politikacı değiliz. Politikacılar bunu söylesin. Bizim görevimiz eylem planı kapmasında çıkacak projeleri yürütmektir. Yapılanlar yeterli olsaydı Gediz Nehri şu anda temiz olurdu."

BELEDİYE YÖNETİCİLERİNE HAPİS CEZASI

  Gediz Eylem Planı çerçevesinde bazı belediyelerin yapması gereken atık su arıtma tesislerini yapmadığına dikkat çeken Kınacı sözlerini şöyle sürdürdü: "Belediyelerin bu eylem planına yeteri kadar ilgisi yok. Eğer ilgi olsaydı bu iş çoktan bitmişti. Vatandaş belediyeye atık su bedeli altında ücret ödüyor. O zaman vatandaş sorgular, 'atık su arıtma tesisi niye kurulmadı' diye. Su arıtma tesisi olmayan belediyeleri eğer bir vatandaş şikayet ederse, belediye yöneticileri hapis cezası bile alabilir. Bunun örneği yaşandı. Bu konuda belediyelerimize uyarı yazıları yazdık. Umarım dikkate alırlar."