Kosova'da muhaliflerden Sırbistan ile yapılan anlaşmaya tepki

Brüksel’de dün Avrupa Birliği (AB) arabuluculuğunda Kosova ile Sırbistan arasındaki ilişkilerin düzelmesine yönelik görüşmelerin mutabakat ile sonuçlanmasının yankıları sürüyor. Kosova Başbakanı Hashim Thaçi ile Sırbistan Başbakanı İvica Daçiç, AB Dış İşleri Yüksek Temsilcisi Cathareine Ashton’un katılımı ile dün mutabakat anlaşmasına imza attı.

Kosova Cumhurbaşkanı Atifete Jahjaga, Kosova ile Sırbistan arasındaki ilişkilerin düzelmesine yönelik diyalog kapsamında Başbakanlar Thaçi ile Daçiç’in vardıkları uzlaşmayı son derece olumlu karşıladığını belirtti.

İmzalanan anlaşmanın, iki ülke arasında çok yönlü iş birliğinin geliştirilmesine yardımcı olacağını kaydeden Cumhurbaşkanı Jahjaga, yaptığı açıklamada, anlaşmanın iki ülkenin AB ile yakınlaşmasına olduğu kadar, bölgede barış ve istikrarın tesis edilmesinde de önemli rol oynacağını söyledi. Londra ziyaretini gerçekleştirmekte olan Cumhurbaşkanı Atifete Jahjaga, diyaloğun iki ülke vatandaşlarının yaşamlarını kolaylaştıracak tek seçenek olduğuna işaret ederek, telefonla aradığı Başbakan Thaçi’yi varılan uzlaşma vesilesiyle kutladı. Kosova hükümeti koalisyon ortaklarından olan Kosova Demokratik Türk Partisi (KDTP) Genel Başkanı ve Kosova Kamu Yönetimi Bakanı Mahir Yağcılar ise, Kosova ve Sırbistan için tarihi bir anlaşma olduğunu söyledi. Herkesin arzuladığı bir anlaşma olduğunu kaydeden Yağcılar, şöyle devam etti: "Bu anlaşma Sırbistan ve Kosova'nın AB yolundaki katılım süreci açısından önemli bir mesafe. Ben hem Sırbistan hem de Kosova Başbakanını bu konuda tebrik etmek istiyorum. Anlaşmanın ardından bu konu Kosova'da da gündeme alınacaktır. Umarız bu konu görüşüldükten sonra geniş bir katılımla kabul edilecektir. Aynı şekilde bunu Sırbistan'dan da bekliyoruz ama en önemlisi bunun yürürlüğe geçmesidir. Var olan anlaşmanın ardından ürünlerini almamız gerçekleşecektir. En önemlisi Sırbistan ve Kosova'da yaşayan vatandaşlarımızın serbest hareketi ve Kosova'nın tanıma süreci ve yatırımlarını gerçekleştirmesi açısından önemli olduğunu düşünüyorum. Bunun yansıması elbette ki Kosova'daki Türk toplumuna da olacaktır. Bundan böyle bu bölgede huzur hakim olacaktır" şeklinde konuştu. Anlaşmanın Kosova'nın Birleşmiş Milletler Örgütü'ne üyelik yolunu açacağını kaydeden Kosova Başbakan Haşim Taçi de anlaşmanın imzalanmasını Kosova için iyi bir gelişme olarak niteledi.

KOSOVA MUHALEFET PARTİLERİNDEN SERT TEPKİ

Kosova’nın ana muhalefet partisi Kosova Demokratik Birliği (LDK) de Brüksel’de sağlanan uzlaşmayı eleştirdi. LDK milletvekili Vjosa Osmani, yaptığı açıklamada, varıldığı belirtilen anlaşmanın, bu anlaşma olmadığını umut ettiklerini belirterek, “Görmediğimiz bir anlaşmanın nasıl bir anlaşma olabileceğini algılamakta zorluk çekiyoruz. Bu anlaşma gizemli bir anlaşmadır. Umudumuz, imzalanan anlaşmanın bu anlaşma olmamasıdır çünkü imzalandığı belirtilen anlaşmada Kosova’nın kuzeyinde meşru olmayan Sırp oluşumlarının feshedilmesini öngörmüyor, ayrıca Sırp Belediyeler Birliğinin yetkilerini artırıyor” ifadelerini kullandı. Kosova’nın üçüncü büyük siyasi partisi olan Vetëvenmdosje Harejeti Genel Başkan Yardımcısı Shpend Ahmeti, içeriğine bakıldığında sağlanan uzlaşmadan ürktüklerini belirtti. Diyaloğun sonunun iyi bitmeyeceğini bildiklerini kaydeden Ahmeti, imzalanan anlaşmada Kosova'nın çıkarlarının asgari şekilde bile korunmadığına vurgu yaptı. Shpend Ahmeti, Vetevendosje Hareketi’nin protesto gösterileriyle Kosova ile Sırbistan arasında imzalanan anlaşmaya karşı geleceklerini ifade etti. Ramush Haradinaj’ın başında bulunduğu Kosova’nın Geleceği İçin İttifak Partisi ise Kosova ile Sırbistan heyetleri arasında varılan uzlaşmayı olumlu karşıladıklarını açıkladı. Muhalefetteki bu parti tarafından yayımlanan yazılı açıklamada, anlaşmanın uygulanması için Kosova siyasi sahnesindeki unsurların birlik içinde olmasının gerekliliğine vurgu yapıldı.