İlk tüp bebek 24 yaşında

Türkiye'nin ilk tüp bebek merkezi olan ve 1988'den beri faaliyet gösteren Ege Üniversitesi Tüp Bebek Merkezi’nde doğan ilk tüp bebek Ece Çokar 24 yaşına girdi.

Türkiye'de ilk tüp bebek uygulamasını gerçekleştiren Prof.Dr. Erol Tavmergen, tüp bebek uygulamasıyla dünyaya gelen kız çocuğu Ece Çokar’ın 24 yaşına girdiğini söyledi.

18 Nisan 1989'da Türkiye’nin ilk tüp bebeği olarak Ege Üniversitesi Tüp Bebek Merkezi'nde dünyaya gelen Ece’nin gayet sağlıklı ve başarılı şekilde hayatını sürdürdüğünü belirten Tavmergen, şöyle konuştu:

“Amacımız ailelere çocuksuzluğu bir sorun olarak görmemelerini sağlamak, onlara yardımcı olmaktır. Tüp bebek uygulamasıyla ilk olarak 18 Nisan 1989’da Ece dünyaya geldi. İkinci çocuklarımız da 2 Mayıs 1989'da ikiz olarak dünyaya geldi. O tarihler için oldukça yüksek gebelik başarısı elde etmiştik. O dönemde yüzde 15’lerde olması gereken gebelik başarısında biz ilk 7 haftamızda yüzde 22’lerde başarı elde ettik. Teknolojik gelişmeler ve bizim laboratuvar ortamında yaptığımız çalışmalar ile birlikte bu başarı oranı günümüzde yüzde 45-50’lere kadar çıktı. Bütün dünyada başarı oranı bu şekildedir. Geçmişte her sene tek tük birer tüp bebek merkez kuruluyordu. Şu an 130 tane tüp bebek merkezi faaliyetini sürdürmektedir.''

Ece ile irtibatı kesmediklerini belirten Tavmergen, ''Hayatındaki bütün gelişmeleri takip ediyoruz. Ece Londra’da hukuk fakültesini bitirdi.  Annesi gibi avukatlık yapmak üzere çalışmalarını sürdürüyor. Ayrıca, yurt dışı bağlantılı dergilerde yazıyor. Çok başarılı bir hanım oldu.”

ERKEK KISIRLIĞINDA BÜYÜK AŞAMA KAYDEDİLDİ

Erkek kısırlığında da çok büyük aşama kaydedildiğini söyleyen Tavmergen, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Hayat boyu çocuk sahibi olamayacağını düşünen çiftler çocuk sahibi olmaya başladı. Herkese aynı tedaviden öte kişiye özel tedavi uyguluyoruz. Tüp bebek uygulaması en son yapılması gereken tedavidir. Fakat bazı çiftlerde yumurta sayısı ve sperm sayısı çok az olabiliyor. Bu nedenle ilk yapılması gereken tedavi olabiliyor. Gebe kalmayı birinci derece etkileyen faktör kadın yaşıdır.”