Mehmet Şimşek dinlendi mi?

  İngiliz gazetesi The Guardian’ın haberine göre, 2009 yılında G20 zirvesine katılmak üzere Londra’ya giden Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve ekibi, İngiltere İletişim Merkezi’nin istihbarat teşkilatı tarafından dinlendi. Habere göre, İngiliz istihbaratı, heyettekilerin telefon konuşmalarının yanı sıra, zirveye katılanlara tahsis ettikleri bilgisayarlar aracılığıyla, e-postalarını da izlemiş.

  Gazete, Eylül 2009’da başlayan G20 Maliye Bakanları zirvesine katılan Mehmet Şimşek’in dinlenmesinin amacının, Ankara’nın finansal düzenleme ve reformlara bakışını ve Türkiye’nin diğer G20 ülkeleriyle işbirliğine istekli olup olmadığını öğrenmek olduğunu yazdı. The Guardian gazetesinin habere eklediği yorumda, bu konuların hazine bürokratları ve banka yöneticilerinin her zaman konuştuğu konular olduğu ve dinlemenin asıl nedeninin, İngiliz hükümetinin müzakere masasına oturmadan önce Türklerin finansal reformlar hakkında ne düşündüklerini öğrenmek olduğu belirtiliyor.

  Aynı haberde, zirveye katılan Güney Afrikalı yetkililerin kullandığı bilgisayarların da izlemeye alındığı belirtiliyor. 1994 yılında dönemin İngiltere hükümetinin çıkardığı yasaya göre, istihbarat servisleri “ülkenin ekonomik çıkarları” adına yabancı uyruklu şahısları dinleyebiliyor.