10 bin işçi el ele

İstanbul Taksim'deki Gezi Parkı’na polisin sert müdahalesinin ardından iş bırakma eylemine karar veren sendika ve birliklerin üyeleri İzmir’de yürüyüş yaptı. Basmane Meydanı’nda toplanan yaklaşık 10 bin kişi, Konak Meydanı’na yürüyüp hükümete tepkilerini dile getirdi.

Grevdeki işçilerden bazıları, Hükümet Konağı önünde önlem alan Çevik Kuvvet polislerine yönelik herhangi bir saldırıyı önlemek için elele tutuşarak insan zinciri oluşturdu. KESK, DİSK, TMMOB, TTB ve TDHB’nin ortak kararı doğrultusunda iş bırakma eylemine destek veren yaklaşık 10 bin kişi, saat 13.00 sıralarında, Basmane Meydanı’nda toplanmaya başladı. 'Hükümet istifa', 'Kahrolsun faşizm', 'Her yer Taksim, her yer direniş', 'Bu daha başlangıç, mücadeleye devam' sloganları atan grup, Konak Meydanı’na yürüyüşe geçti.

Hava sıcaklığının 35 dereceye yaklaştığı kentte, kabalalık kortej, Konak Pier Köprüsü’nden Güzelyalı istikametine yola çıkarak trafiği kesti. Bir süre yolda ilerleyen kortej, Konak Üst geçit üzerinden Konak Meydanı’na giriş yaptı. Meydan’daki Saat Kulesi çevresini dolduran kalabalık, sloganları ve pankartlarıyla hükümete yönelik tepkilerini dile getirdi. Bu sırada Çevik Kuvvet de Hükümet Konağı önünde TOMA ile önlem aldı. Eylemci işçilerden bazıları da Hükümet Konağı önünde önlem alan Çevik Kuvvet polislerine yönelik herhangi bir saldırıyı önlemek için elele tutuşarak insan zinciri oluşturdu. Görme engelli işçilerin de katıldığı eylemde açıklamayı yapan KESK İzmir Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü İsmail Akyol, şunları söyledi:

"Taksim Gezi Parkı’nın ranta kurban edilmesine karşı gelişen yurttaş duyarlılığını polis terörü ile bastırmaya kalkışan AKP iktidarı, Türkiye halkının vicdanının, hak ve adalet arayışının güçlü duvarına çarptı. Halkın direnişi kırılamadı, önüne konulan bütün barajları birer birer aştı. Gezi Parkı ve Taksim Meydanı, iktidarın polisi tarafından kimyasal gazlar ve sıvılarla işgal edildi. Tüm insani değerler ayaklar altına alınarak gaza boğuldu, hırpalandı. Bu acımasız polis şiddeti, bizzat Başbakan tarafından miting meydanlarında verilen talimatlarla harekete geçirildi. Özgürlük ve onurun, hakkın ve adaletin direnişi büyüyor, tüm Türkiye’yi sarıyor, AKP iktidarını sarıyor. Akreplerin yanında jandarma TOMA’ları ve askeri birlikleri de görmeye başladık.

AKP iktidarının despotik bir rejim oluşturma yönündeki bu saldırganlığının durdurulmasını bugünün en yakıcı demokratik görevi olduğu kanısındayız. Bu nedenle bugün Türkiye’nin her yerinde grevdeyiz. Talepler karşılanıncaya ve polis terörü sona erinceye kadar alanlarda olmaya devam edeceğiz." Müzikler eşliğinde bir süre eğlenen kalabalık, daha sonra oturma eylemi yaptıktan sonra dağıldı.