Uluslararası Bergama Kermesi başladı

İzmir'in Bergama İlçesi'nde bu yıl 77'ncisi düzenlenen Uluslararası Bergama Kermesi, kortej yürüyüşü ile başladı. Bergama Endüstri Meslek Lisesi önünden başlayan yürüyüşe CHP'li Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç, Bergama Kayamakamı Ahmet Ertan Yücel, Bergama Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Duran, İzmir Valisi Yardımcısı İbrahil Ballı, CHP'li Dikili Belediye Başkanı Osman Özgüven'in de aralarında bulunduğu yaklaşık 500 kişi katıldı.

Grup, Belediye Bandosu'nun çaldığı marşlar eşliğinde yaklaşık 1 kilometre mesafedeki Cumhuriyet Meydanı'na yürüdü. Burada kalabalığa seslenen Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç, "Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk'ün 1934 yılında Bergama'yı ziyaret ettiğinde bizim bugün Dünya Kültür Mirası'na aday olduğumuz tarihi eserleri görünce zamanın İzmir Valisi'ne `Burası çok tarihi ve kültürel eserlere sahip. Bu eserleri gösterebilmek için burada bir festival düzenleyin' talimatı vermiş, Bunun üzerine 1936 yılında Bergama Şenliği adı altında bir festival düzenlenmiş. 1937 yılında ise Bergama Şenliği, `Bergama Kermesi' adını alarak o tarihten bu yana aralıksız düzenlenmiştir" dedi.

Kermesi bu yıl buruk bir şekilde açtıklarını belirten Başkan Gönenç, "Nedeni, ülkemizde son 20 gündür şiddet dilinin hakim hale gelmesi. Yarından itibaren ülkemizde barış dilinin tekrar hakim olmasını diliyorum" diye konuştu.

Bergama Kaymakamı Ahmet Ertan Yücel de Bergama Kermesi'nin sadece Bergama'nın değil çevre ilçelerde yaşayan insanların da ortak kermesi olduğunu vurgulayıp, "Fakat Bergama'mız bu kadar önemli tarihi eserlerin olmasına karşın konaklama yeri değil geçiş güzergahı olarak kalmıştır. Yani Bergama'ya gelen turist en fazla 4 saat burada kalmaktadır. Bunun ana sebebi konaklama konusunda yeterli yatak sayısına ulaşamayışımız. Bu konunun halledilmesinin kermesimizinde gelişmesine katkı sağlayacağını düşünerek, emeği geçenlere teşekküre eiyorum" diye konuştu.

Konuşmaların ardından halk oyunları ekipleri gösteriler sundu. Etkinlikler, akşam Asklopein Antik Tiyatro'daki Edip Akbayram konseri ile devam edecek. Kermes, 23 Haziran'a kadar çeşitli etkinliklerle devam edecek.