Demirtaş: Washington’da toplasana 1 milyonu

BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Gezi Parkı eylemlerine ilişkin, "Madem dış güçler var, faiz lobisi var; O zaman mitingi neden Ankara’da yapıyorsun? Gitsene Washington’a. Orada toplasana 1 milyonu" dedi.

Partisinin TBMM’deki grup toplantısında konuşan Demirtaş, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nın Uludere olayına ilişkin 18 ay sonra verdiği görevsizlik kararını eleştirdi. Demirtaş, "Hukuk fakültesi mezunu olduğunu söyleyen, devletin savcısı olduğun söyleyenler 18 ay sonra görevsizlik kararı verdiler. Hukuk fakültesi öğrencisine sorsanız ’görevsizlik nedir?’ diye, 30 saniyede cevap verir. Bu kararın anlamı top çevirmek. Roboski olayı unutturmak" dedi. Uludere olayının sorumlularının Başbakan, Genelkurmay Başkanı başta olmak üzere belli olduğunu savunan Demirtaş,

“29 Aralık 2011 yılından beri biz Roboskiliyiz. Böyle bir adalet olur mu? Sizin adaletiniz de batsın hukukunuz da batsın. 18 aydır cezalandıran sadece Roboskili ailelerdir” dedi. Uludere olayını anmak için sınırı geçen ailelere 3 bin lira para cezası verildiğini belirten Demirtaş, “O taraf Kürdistan bu taraf Kürdistan kes bakalım cezayı. Bu halk size öyle bir ceza kesecek ki feleğiniz şaşacak. Bir halkı katledeceksin soruşturma açmayacaksın .Onun anasına babasına sınırı ihlal ettiniz diye 3 bin lira para cezasını keseceksin. Karşında direne dimdik direnen bir halk olacak Roboski bizim namus meselemizdir. Roboski’nin hesabını sormadan süreç işlemez” diye konuştu.

"YOKSA BU SÜREÇ İŞLEMEZ"

Konuşmasında Gezi Parkı olaylarına değinen Demirtaş, “Başbakan hala 20 gün geçmesin rağmen halktaki bu isyanı anlamış değil” dedi. KCK operasyonu kapsamında birçok partilinin cezaevinde tutulduğunu belirten Demirtaş,

“Tek siyasi arkadaşımız içeride olduğu sürece bu süreç işlemez” dedi. Hükümeti çözüm sürecini ciddiyetsiz bir şekilde sürdürdüğünü savunan Demirtaş, “Hükümet süreci tıkamak üzeridir. Haftalardır bunu anlatmaya çalışıyorum.Binlerce arkadaşımız tutuklu iken biz hiçbir şey olmamış gibi yapamayız” diye konuştu. Başbakan Erdoğan’ın Ankara ve İstanbul’da yaptığı mitinglere değinen Demirtaş, "Senin miting alanına gelen insan kadar insan cezaevine girip çıktı, utanmıyor musun?Madem dış güçler var, faiz lobisi var. O zaman mitingi neden Ankara’da yapıyorsun? Gitsene Washington’a. Orada toplasana 1 milyonu" diye konuştu.

Başbakan Erdoğan Öcalan ile ilgili teröristbaşı ifadesi kullanmasını eleştiren Demirtaş, Sayın Öcalan’la müzakere yapıyorsun sonra TV’lere çıkıp terörist başı diyorsun. Sen neyin başısın o zaman?" dedi. Başbakan Erdoğan’an ’sandıkta görüşelim’ sözlerine atıfta bulunan Demirtaş, "Sandıkta görüşelim. Kaldır barajı görüşelim. Partimiz üzerinde baskı yapıyor, hazine yardımı alıyorsun. Çocuk mu kandırıyorsun?" dedi.