Metan gazı kurbanlarına stadyumda son görev

Muğla'nın Milas İlçesi, Güllük Beldesi'ndeki bir atık su terfi istasyonunda metan gazından zehirlenerek ölen 7 işçiden 5’i bugün Milas’ta düzenlenen törenle gözyaşları içinde son yolculuklarına uğurlandı.

İşletme Müdürü Mustafa Öztürk'ün cenazesi, İstanbul’un Kartal İlçesi’ne, işçilerden Özcan Özkan’ın cenazesi ise, toprağa verilmek üzere memleketi Konya’ya gönderildi. Güllük Beldesi, Karamersin Mevkii’ndeki özel bir işletmeye ait atık su pompalama istasyonunun bakımını yapan işçilerden Mevlüt Özbakır (48), dün öğle saatlerinde metan gazından zehirlendi.

Arkadaşlarını kurtarmak için peşinden depoya inen elektrik teknisyeni Yüksel Kum (46), kanalizasyon altyapı elemanı Özcan Özkan (51), işçiler Fikret Özdemir (37), Hasan Özgür (43), Serkan Miral (27) ve işletmenin Güllük Şube Müdürü Mustafa Öztürk (39) de zehirlenerek öldü.

Muğla Adli Tıp Kurumu’ndaki otopsinin ardından işletme müdürü Mustafa Öztürk’ün cenazesi toprağa verilmek üzere İstanbul’un Kartal İlçesi’ne, işçilerden Özcan Özkan’ın cenazesi de memleketi Konya’ya gönderildi.

STADYUMDA CENAZE TÖRENİ

Diğer 5 işçinin cenazeleri için Güllük Belediyesi İsmail Yiğit Spor Tesisleri’nde öğle saatlerinde tören düzenlendi. Törene, Muğla Valisi Mustafa Hakan Güvençer, CHP Genel Başkan Yardımcısı Yakup Akkaya, CHP Muğla Milletvekilleri Tolga Çandar, Nurettin Demir, CHP İl Başkanı Mustafa Öztürk, Milas Belediye Başkanı CHP'li Muhammet Tokat, Güllük Belediye Başkan Vekili Tevfik Kırçın ve ölenlerin yakınlarının da aralarında bulunduğu 1200 kişi katıldı.

Arıtma tesisinin Ankara ve İstanbul’dan gelen 6 yetkilisi ise, yoğun tepkiler üzerine cenaze törenine katılmayıp, Bodrum'da bekledi. Ölen 5 işçinin üzerine Türk bayrağı ve çiçek konulan tabutları tören alanına getirildiğinde, sinir krizi geçiren yakınlarına olay yerinde hazır bekletilen ambulansta müdahalede bulunulup, sakinleştirici iğne yapıldı.

ÖLENLERİN YAKINLARINDAN TEPKİ

Törende, ölen işçilerin yakınları CHP Genel Başkan Yardımcısı Yakup Akkaya ve milletvekillerine arıtma tesisindeki facianın ihmalden kaynaklandığını ileri sürerken, sorumluların belirlenip, gereken işlemlerin yapılmasını ve 2008 yılında faaliyete geçen arıtma tesisini işleten özel şirket hakkında gereken yasal işlemlerin yapılmasını istedi.

Ölen 5 işçinin cenazelerinin törenin yapılacağı stadyuma getirilmesinin ardından açıklama yapan Milas Makine Mühendisleri Odası Şube Başkanı Onur Onay, şöyle dedi: "Bu arıtma tesisinin çalıştırılmaması, iş sağlığı ve iş güvenliği açısından yasalara aykırı olduğunu raporlarla mahkemelere bildirildi. Bu tesisin geçici kabulünü yapanlar başta olmak üzere işletenler en büyük suçludur. Bu 7 canın ölümünde külliyen ihmal vardır." Onay'ın bu açıklamasına ölenlerin yakınları tepki gösterdi. Ölenlerin yakınlarırdan Levent Tanyeli, Onay’a sert tepki gösterip, "Bugüne kadar neredeydiniz? Hazırladığınız raporlar 7 canın gitmesine engel oldu mu? Nerede bu ihaleyi yapanlar, yaptıranlar? 7 canın bedelini kim nasıl ödeyecek?" diyerek, tepki gösterdi.

Milas Müftüsü Uğur Kocabaş, futbol sahasında masaların üzerine yan yana sıralanan tabutların önünde her işçi için ayrı cenaze namazı kıldırdı. Namaz ardından cenazeler, omuzlarda taşınarak yakındaki Güllük Belde Mezarlığı’na götürülerek, gözyaşları içinde toprağa verildi.