Uzmanlardan hemoroid uyarısı

   Kadıoğlu Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op.Dr. Ali Tuğrul Kadıoğlu, hemoroidin kansere dönüşmediğini fakat kanama, ıkınma gibi benzer bulgularla ortaya çıkabilecek kolon kanserinin erken teşhisi için kolonoskopi yapılmasının önemli olduğunu vurguladı.

   Hemoroid, kalın bağırsağın son bölümü olan rektumun, rektumun da son bölümü olan anüsün bir hastalığı olarak biliniyor. Hemoroidin aslında anatomik bir isim olduğu, bu bölgedeki kılcal damarların üstünü örten mukoza ve kılcal damarların içinde bulunduğu bağ dokusunun adının hemoroid olduğunu açıklayan Kadıoğlu Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Ali Tuğrul Kadıoğlu, “Bu hemoroidlerin yapısının damarlarının varisleşmesi ve makattan dışarıya çıkmaya başlaması ve kanamasına da hemoroid hastalığı diyoruz. Hemoroidin oluşmasında genetik, beslenme alışkanlığı, kronik kabızlık, çevre değişikliği, defekasyon alışkanlığı (dışkının dışarı atılması), mayalı içkiler başta şarap ve bira olmak üzere, baharat ve biber rol oynar” dedi.

  HEMOROİD VARSA KOLONOSKOPİ ŞART

  Hemoroidin kansere dönüşmediğini belirten Op.Dr. Kadıoğlu, şunları söyledi: “Hemoroidin kanserle olan ilişkisi hemoroidi olan bir hastanın aynı zamanda kanser hastası olabilmesidir. Her iki hastalığın bulguları birbirine benzer. Kanama ve tenezim (ıkınma) gibi. Dolayısıyla uzun zaman hemoroidi olan bir hasta bulgularının artmasına hemoroide yorar ve yukarıda gelişmekte olan bir kanserin daha geç teşhis edilmesine sebep olur. Kolonda kanser olmadığını teyit etmek için kolonoskopi yapmak gerekir.

  Kolonoskopi en geçerli teşhis ve eğer ufak poliplerde varsa tedavi yöntemidir” dedi. Op.Dr. Kadıoğlu, hemoroidi olan her hastaya kolonoskopi yapmanın uygun olduğunu belirterek şunları söyledi: "Çünkü hemoroid gibi basit, ilaçla ya da basit 5-10 dakikalık bir ameliyatla tedavi edilecek bir hastalık dururken, yukarıdaki kanser, polip gibi başka bir hastalığı atlamak doğru olmaz.”

EN ÖNEMLİ BULGU KANAMA

  Hemoroidin yaş ilerledikçe daha sık görülen bir hastalık olduğunu ifade eden Op.Dr. Kadıoğlu, sözlerine şöyle devam etti: “50 yaşından sonra aşağı yukarı insanların yarısında hemoroid görülebilir. Bu durum erkek ve hanımlarda benim tecrübelerime göre, hanımlarda gebelik sürecinde; erkeklerde askerlik sürecinde daha çok ortaya çıkmaya başlıyor.

  Bunun sebebi hemoroidi oluşturan beslenme değişikliği, defekasyon değişikliği, çevre değişikliği gibi faktörlerin her ikisinde de benzer bulunmasıdır.” Hemoroidin en önemli bulgusunun kanama olduğunu belirten Op.Dr. Kadıoğlu, şöyle konuştu: "Makattan kan gelmesidir. Bu kanamanın bayrak kırmızı, parlak kırmızı renkte olması hemoroidin lehinedir. Dolayısıyla kanama olur olmaz muhakkak bir doktora müracaat etmek gerekir. Böylece hemoroidin dışında polip, kanser gibi başka hastalıkların bulunup bulunmadığı teyit edilip, tedaviyi ona göre planlamak gerekir.”

İLERLEMİŞ HEMOROİDE AMELİYAT

  Başlangıç hemoroidlerde tedavinin cerrahi olmadığını söyleyen Op.Dr. Kadıoğlu, sözlerini şöyle tamamladı: “Girişimsel bir tedavi burada düşünülmez. Bu noktada daha çok tabletler, fitil, diyet, oturma banyoları gibi tedaviler yapılır. Bunlar cerrahi değildir, hemoroidin ameliyatsız tedavisidir. Ama hemoroid 4 derecesi olan bir hastalıktır. Hemoroidin 1. ve 2. derecelerine nispeten daha az agresif yöntemler olan iğneyle kurutma, lastikle bağlama gibi tedaviler iyi netice verir. Ancak, bunlara cevap vermeyen ya da ilerlemiş hemoroidlere cerrahiyi öneriyoruz.”