Barış Gönüllüsü Daniel Leahy İZÜ'de

1965-67 yılları arasında Barış Gönüllüsü olarak geldiği Türkiye’den birbirinden güzel anılar ile ayrılan Evergreen Üniversitesi emekli öğretim üyesi Daniel Leahy İzmir Üniversitesi’ne konuk oldu, anılarını Türkçe anlattı.

Vietnam Savaşı’na katılmak istemediği için Barış Gönüllüsü olarak Türkiye’ye gelen ve toplum kalkınması projeleri kapsamında Türkiye’de hizmet veren Daniel Leahy, İzmir Üniversitesi’ne konuk oldu, Rektör Prof. Dr. Kayhan Erciyeş ile bir araya geldi.

Önce Ankara, ardından da Antalya’nın Çomaklı köyünde iki yıl kalan Leahy, köyde tavukçuluk projeleri yürüttü. Bu bağlamda kümes ve su deposu inşasından, badem bahçeleri oluşturmaya, halk eğitim merkezi personeliyle köy köy dolaşarak proje eğitimi vermeye kadar birçok alanda hizmet verdi. Çomaklı köyündeki çalışmaları sırasında çekilen fotoğraflar eşliğinde öğrencilere deneyimlerini aktaran Daniel Leahy, Türkiye ile kurduğu içten bağların hala var olduğunu, o yıllarda edindiği pek çok arkadaşı ile ülkesine döndükten sonra da görüşmeye devam ettiğini söyledi. Türkiye’den ayrılmasından bu yana 46 yıl geçmiş olmasına rağmen akıcı Türkçesinden hiçbir şey kaybetmemiş olan Leahy anılarını öğrencilerle paylaştı. Türkiye’yi ikinci vatanı olarak gördüğünü ve Türkiye deneyiminin kişiliğinin oluşması, dünyaya bakışı ve mesleki yaşantısında üzerinde büyük katkısı olduğunu belirten Leahy, yıllar sonra ziyaret ettiği köyünde hala hatırlanıyor ve konuk ediliyor olmasının kendisi için büyük onur olduğunu ifade etti.

Leahy ile görüşmesinde İngilizceyi bir Barış Gönüllüsü’nden öğrendiğini ifade eden Rektör Prof. Dr. Kayhan Erciyeş “60’lı yıllarda Türkiye’ye gelen Barış Gönüllülerinin etkinlikleri, onlar için de bizler için de farklı bir deneyim olmuştu. Bir Barış Gönüllüsünü yıllar sonra yeniden Türkiye’de ve İzmir Üniversitesi’nde ağırlıyor olmamız nedeni ile mutluyuz” dedi.