İzmir'e benzersiz fuar merkezi

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, kent ekonomisine büyük ivme kazandıracak Yeni Fuar Merkezi’ndeki inşaat çalışmalarının her aşamasını çok yakından takip ediyor.

Şubat ayında yapımına başlanan Gaziemir’deki inşaatta yüzde 12 seviyesine gelindi; kazık imalatları yüzde 80 oranında tamamlandı. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin, kente fuarcılık alanında “çağ atlatacak” Yeni Fuar Merkezi projesinde inşaat çalışmaları hız kesmeden sürüyor. Bulduğu her fırsatta inşaat alanına giderek projede gelinen durumu yakından takip eden İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, toplam inşaatın yüzde 12 seviyesine geldiğini, hafriyat çalışmalarının yüzde 40, kazık imalatlarının ise yüzde 80 oranında tamamlandığını söyledi. Kamulaştırma ve tefrişatı dahil yaklaşık 400 milyon TL’lık dev bütçeyle Türkiye’de benzeri olmayan bir projeye imza attıklarını ifade eden Başkan Kocaoğlu, Yeni Fuar Merkezi’nin kentin ekonomisini doğrudan ilgilendirecek ve ekonomik kalkınmayı güçlendirecek bir proje olduğuna dikkat çekti.

Bu projenin İzmir için kaldıraç görevi üsteleneceğini de kaydeden Başkan Aziz Kocaoğlu, “Türkiye’nin en büyük fuar alanı olan bu proje, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kendi gücüyle, özkaynaklarıyla gerçekleştirdiği ve bir belediyenin kentin ekonomisini hareketlendirmek için tek başına, bütün finansmanını kendisi karşılayarak yaptığı tek projedir. İzmir’in 82 yıllık fuarcılık geleneği burada katlanarak büyümeye devam edecek. Şubat ayında temelini attığımız inşaat, takvimine uygun bir şekilde devam ediyor. Umuyorum hedeflediğimiz tarihte bitirip İzmirli hemşehrilerimizin, ülkemizin ve dünya fuarcılığının hizmetine sunacağız” dedi.

753 bin metreküp hafriyat yapıldı Yeni bir çekim merkezi yaratacak olan fuarda, toplam 337 bin metrekarelik alanda kurulacak olan 110 bin metrekarelik bölümde teras şeklinde tasarlanan 7 tane sergi holü oluşturulacak. İnşaat çalışması kapsamında, ilk bloktaki temel inşaatları bitti, kat döşemeleri yapıldı. Diğer 6 blokta ise hafriyat ve temel çalışmaları sürüyor. Toplam hafriyatın yüzde 40’ı tamamlandı ve 753 bin metreküp hafriyat yapıldı. Alanda bugüne kadar yapılan çalışmalarda 60 bin metreküp de beton döküldü. Kazık imalatının ise yüzde 80’i gerçekleştirildi. Kısa sürede hızla büyüyen inşaat çalışmaları kapsamında 12 katlı seyir kulesinin de 4. katına ulaşıldı.

Eşi benzeri yok

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin uluslararası standartlarda hazırladığı Yeni Fuar Merkezi’nde, fuarlar süresince çekim merkezi haline gelecek olan amfi tiyatro şeklinde bir meydan da yer alıyor. Projede, daha sonra gelebilecek talepleri karşılamak amacıyla, 2. etapta kullanılmak üzere 70 bin metrekarelik bir rezerv alanı oluşturuldu. Rezerv alan haricinde ayrıca, 40 bin metrekarelik bir alan da otel ve kongre merkezi için ayrıldı. Fuar alanında 12 bin metrekarelik fuar sokağı, 865 metrekarelik seminer salonu da yer alacak. 11 bin 300 metrekarelik alanda ise kafeterya, restoran ve idari binalar bulunacak. Hazırlanacak 93 bin metrekarelik kapalı otopark alanı ziyaretçi ve katılımcıların hizmetine sunulacak. Tesis; sergi holleri, seminer salonları, geniş otoparkı ve sosyal donatı alanları ile sadece Türkiye’nin değil, yakın coğrafyanın en iddialı fuar merkezlerinden birisi olacak.