Esen Plastik akredite laboratuvar kuruyor

Mehmet Özdoğru

Plastik sektöründe yatırımlarıyla öncü rol üstlenen, ülkemizin lider kuruluşlarından Esen Plastik AŞ, TÜRKAK Türkiye Akreditasyon Kurumu yetki belgesi ile kendi bünyesinde akredite deney hizmetleri vermek üzere yeni laboratuvarını hayata geçiriyor.

Türkiye’de akreditasyon için yetkili tek kuruluş olan TÜRKAK, şu ana kadar ikisi özel, diğer ikisi devlete bağlı dört kuruluşun laboratuvarını plastik deneyleri için akredite etti. Esen Plastik A.Ş. de özellikle plastik sektörüne hizmet verecek laboratuvar ile bu belgeye sahip olacak. Akreditasyon Belgesi’nin en önemli özelliği yeni laboratuvarda yapılacak deney ve sonrası verilecek raporun dünyanın her yerinde geçerli olması. Öncelikle kendi ürünlerinin deneylerini TS EN ISO/IEC 17025 standardına uygunluğunu test etmek ve akreditasyon çalışmalarını yapmak üzere yola çıkan Esen Plastik, Ege Bölgesi ve Türkiye’de bulunan plastik sektöründeki firmaların da test ve deneylerini yaparak, dünya standartlarına uygunluğunu belgeleyecek.

Esen Plastik Yönetim Kurulu Başkanı Salih Esen, sektöre büyük katkı sağlayacağını belirttiği laboratuvarla ilgili olarak “TÜRKAK’a yaptığımız akreditasyon başvurusu ile çalışmalarına başladığımız laboratuvarlarımız, modern teknoloji ile donatılarak geniş bir yerleşim alanında hazırlanıyor. Bu süreçten sonra Esen Plastik ürünlerinin kalite kontrolü bağımsız akredite laboratuarımız tarafından yapılmış olacak. Plastik sektörüne yönelik başka firmalara da belirli bir ücret karşılığında hizmet verilerek, ürünlerinin dünya standartlarına uygunluğu test edilecek” dedi.

Salih Esen, TÜRKAK’a 20 deney için başvuruda bulunarak gerekli ekipman ve uzman kadroların oluşturulduğunu, plastik üretimine yönelik dünyanın her yerinde geçerli olan akredite belgelerinin verileceğinin altını çizdi. Esen, “İç piyasa müşterilerinin kalite konusundaki bilgi seviyelerinin artması için biz üreticilere büyük sorumluluklar düşüyor. Uluslararası geçerliliği olan belgelere sahip olmak ürünlerin marka değerini artıran bir özellik. Esen Plastik olarak yurdumuzda ve dünyada güvenilirliğimizi kanıtlamış bir markayız. Dünya ile rekabet eden sistemler içinde gelişimi sürdürebilmek için markanıza ve ürünlerinizin kalitesine sürekli yatırım yapmak zorundasınız. Bu alandaki değişimleri takip etmek ülke olarak da ihracatın önünü açmamızı sağlayacaktır” şeklinde konuştu.

Bu projenin başına getirilen Esen Plastik Kalite Yönetmeni Özgür Cengiz ise Avrupa’nın en geniş ürün yelpazesine sahip plastik firmasının Esen Plastik olduğunu belirterek, Polietilen, PVC, PPRC, PEX ana ham maddelerinden oluşan bu ürünlerin iç basınca karşı direncinin belirlenmesi, dış darbeye mukavemetinin tayini, karbon siyahının tayini, çekme ve kütle akış hızı gibi özelliklerinin yeni laboratuvarda yapılacak deneylerle belirlenerek raporlanmasının yapılacağını bildirdi. Özgür Cengiz, Laboratuvarın üretim bölümlerinden izole ve bağımsız çalışması için yeni yatırımla yeni bir tesise taşındığını da sözlerine ekledi.