Çözüm süreciyle ilgili hiçbir adım atılmış değil

  Çözüm süreciyle ilgili şu ana kadar hiçbir adım atılmış değil" dedi. Partisine gerçekleşecek olan katılım töreni için Batman’a gelen Gültan Kışanak, havalimanında BDP Batman Milletvekili Ayla Akat Ata, Belediye Başkan Vekili Serhat Temel ve partililer tarafından karşıladı. Burada çözüm sürecine ilişkin açıklamalarda bulunan Kışanak, sürecin önünde engellerin olduğunu söyledi.

  Kışanak, çözüm sürecinin KCK davalarında tutuklu bulunan siyasilere yansıması gerektiğini ve bu konuda herhangi bir adımın atılmadığını söyledi. Çözüm sürecinin demokratikleşmeyi öngören, Türkiye’nin anti demokratik yasalarını değiştirilmesi, herkesin temel hak ve özgürlüklerinin özgürce kullandığı bir yönetimin inşa edildiği süreç olarak tanımlandığını belirten Kışanak, "Hepimizin beklentisi budur. Fakat şu ana kadar bu konuda ciddi adımlar atılmış değil. Ayrıca bunun işaretleri de yok ortada, hem Diyarbakır’da hem İstanbul’da KCK adı altında açılmış önemli siyasi davalar vardı, bu davalarda arkadaşlarımız 3-4 yıldır hukuksuz bir şekilde tutuklular, böyle bir çözüm süreci, barış süreci aşladı bunun bu davalara yansıması gerekiyordu. Bu konuda herhangi bir adım atılmadı" dedi.

  Gülyazılı ailelere yaklaşımın büyük problem olduğunu, katillerin bulunup yargıya teslim edilmediğinin kaygı verici olduğunu belirten Kışanak, Gülyazılı ailelere sınır ihlali bahanesiyle para cezalarının verildiğini öne sürdü. Ayrıca bölgedeki karakol yapımlarının inşaatlarının devam etmesi, korucu alımlarının devam etmesinin de büyük problemler olduğunun aktaran Kışanak, "Bütün bunlar aslında hükümetin tasarrufunda olan yanlışlardır. Bunlara dair kaygılarımızı ifade diyoruz. Bu yanlışlardan bir an önce vazgeçilmesi gerektiğini, bu siyasi soykırım operasyonlarında tutuklanan arkadaşlarımızın bir an önce serbest bırakılmasını ve savaşa dair yeni planlamaların, yaklaşımlarının durdurulmasını arzuluyoruz. Ve hak ihlalleri konusunda da pozitif adımların atılması gerektiğini bekliyoruz. Bu anlamda tabii ki sürecin önünde birtakım engeller var" diye konuştu.