Ülke ve güzergahları çeşitlendireceğiz

   Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, “Biz 10 yıl önce söylediğimiz enerji politika ve stratejilerimiz doğrultusunda yürümeye devam ediyoruz.

  Yani ülke ve güzergahları çeşitlendireceğiz” dedi. Bakan Yıldız, Rusya’nın St. Petersburg kentinde gazetecilerin Kuzey Irak’la enerji projeleri ve Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi Enerji Bakanı Havrami’nin dünkü açıklamalarıyla ilgili sorularını cevapladı. Türkiye’nin birçok ülkeyle doğalgaz ihtiyacını karşılamaya dönük ticari sözleşmeleri, anlaşmaları olduğunu belirten Bakan Yıldız, “Biz 10 yıl önce söylediğimiz enerji politika ve stratejilerimiz doğrultusunda yürümeye devam ediyoruz. Yani ülke ve güzergahları çeşitlendireceğiz.

  Bu ülkelerin sayıları arttıkça arz güvenliğiyle ilgili daha iyi yapılandırmış olacağız. Bizim Venezuela, Kolombiya, Libya, Azerbaycan, Türkmenistan, İran’da geliştirdiği projeler olurken, tabi ki özel hukuk hükümlerine tabii şirketlerin Irak’ın kuzeyinde, güneyinde, farklı bölgelerinde proje geliştirme imkanı da olacak. Irak’ın normalleşmesiyle ilgili yapılacak bütün çalışmalar, Türkiye üzerinden Avrupa’ya akacak petrolün, doğalgazın, dünyaya açılacak bu piyasaların Irak açısından da önemi var.

  Biz kardeş, komşu Irak’la geliştireceğimiz çok proje olduğuna inanıyoruz, bu da onlardan biri olacaktır” dedi. Bakan Yıldız, Rusya’daki temaslarıyla ilgili olarak da şu değerlendirmelerde bulundu: "Gazprom Başkanı’yla yaptığımız görüşmede Türkiye’nim artan gaz ihtiyacı, depolama sistemleri, doğalgaz santrallerinin de içinde olduğu çalışmaları konuştuk. Enerji Bakanı Novak, Rosneft ve Rosatom’la da görüşmelerimiz olacak."