Foça bombacılarına rekor ceza istemi

Geçen yıl ağustos ayında, Menemen'de 3 köylüyü öldürüp, ardından da Foça'da, askeri servis aracına ikiz bombalı saldırıda bulunarak 2 askeri şehit eden, aralarında sivillerin de bulunduğu 25 kişiyi yaralayan, bölücü terör örgütü üyesi 7'si tutuklu 8 sanık yarın ilk kez hakim önüne çıkacak.

Davada 1 sanık 30 kez, 4 sanık 26'şar kez ağırlaştırılmış müebbet, 3 sanık da 16'şar yıl hapis cezası istemiyle yargılanacak. İlk olay geçen yıl 7 Ağustos'ta Menemen İlçesine bağlı Maltepe Köyü'nde meydana geldi. Çiftçi Yusuf Kafalı (59), şoförü Zekeriya Toksuz (55) ve Bahri Şirin (46), tarlada başlarından vuruldu, cesetleri sulama kanalında bulundu.

Jandarma olayla ilgili soruşturma başlatırken, saldırganların izine rastlanmadı. Bu olayla ilgili çalışma yapılırken, Foça'da askerlere yönelik olarak 9 Ağustos'ta çifte bombalı saldırı düzenlendi. Foça Değirmenlik Caddesi’nde, askeri personeli Foça Deniz Üs Komutanlığı’na taşıyan aracın geçişi sırasında patlama oldu. Patlamada yaralananlara yardım edildiği sırada, ilkinden 8 dakika sonra uzaktan kumandayla ikinci bomba patlatıldı.

Er Özkan Ateş olay yerinde, Uzman Çavuş Hakan Furkan Özmen ise kaldırıldığı hastanede şehit oldu. Olayda asker ve sivil toplam 25 kişi yaralandı. Bölgede yapılan araştırmada ele geçirilen piller, kablolar, pet su şişesi üzerindeki araştırmada, iki kişiye ait parmak izi bulundu. Bir süre sonra PKK terör örgütü mensuplarının Şanlıurfa'nın Suriye sınırındaki ilçelerden patlayıcı ile geçiş yapacakları bilgisi üzerine, Viranşehir-Ceylanpınar karayolunda polis ve jandarma tarafından kontrol noktası oluşturuldu. Kontrol noktasına gelen F.Y. yönetimindeki araçtan inen 2 terörist, güvenlik güçlerine ateş açtı.

Olayda 1 polis memuru şehit olurken, 1 polis memuru, 1 uzman çavuş ile 1 sivil vatandaş da yaralandı. Çatışmada, teröristlerden Yunus Çiçek yaralı ele geçirilirken, elindeki el bombasını atmaya çalışan 'Ahmet Bal' kod adını kullanan Burhan Bozkurt, bombanın patlamasıyla yaşamını yitirdi. Soruşturma kapsamında gözaltına alınan 8 zanlıdan 7’si tutuklandı, 1'i tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. Terörle Mücadele Kanunu’nun (TMK) 10’uncu maddesiyle görevli Cumhuriyet Savcısı Sinan Taşkın, soruşturmanın tamamlanmasının ardından 7’si tutuklu 8 sanık hakkında 'terör amacıyla kasten öldürme, öldürmeye teşebbüs, izinsiz tehlikeli madde bulundurma, silahla kasten yaralama, devletin birliğini ve bütünlüğünü bozma ve 6136 sayılı Ateşli Silahlar Kanunu’na muhalefet' suçlarından dava açtı.

Savcı Taşkın, eylemi PKK/KCK terör örgütünün askeri kolu olan TAK'ın üstlendiğini vurguladı. Taşkın, sanıklardan Yunus Çiçek'in 30 kez ağırlaştırılmış müebbet ve 28 yıl, Hasan Deliktaş'ın 26 kez ağırlaştırılmış müebbet ve 15 yıl, Şevket Rabindüz'ün 26 kez ağırlaştırılmış müebbet ve 12 yıl, Şehmuz Rabindüz'ün 26 kez ağırlaştırılmış müebbet ve 12 yıl, Faruk Kayli'nin 26 kez ağırlaştırılmış müebbet, R.E., K.S. ile tutuksuz sanık A.Y.’nin de 16'şar yıl hapis cezasına çarptırılmalarını istedi. Sanıklar, 21 Haziran Cuma günü, İzmir 12'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde ilk kez hakim önüne çıkacak.