Hoca Nasreddin'in sandukası bulundu

Eskişehir’in Sivrihisar İlçe Belediye Başkanı Fikret Arslan, uzun süredir tarihi Ulu Camisi içerisinde muhafaza edilen ve Nasreddin Hoca’ya ait olduğu ortaya çıkan taş sandukayı belediye binasında muhafaza altına aldı.

Arslan,yanı başında Nasreddin Hoca’nın kızı Fatma Hatun’un mezarının olduğunu tespit ettiklerini ve Anadolu Üniversitesi’nden bir heyet tarafından kazılar başlatıldığını anlattı. Üç ay süreli yapılan kazı neticesinde Nasreddin Hoca’nın kızı Fatma Hatun’un mezarı ve kemiklerine ulaştıklarını, bu kemiklerin Eskişehir Müzesi’nde koruma altında alındığını, taşının önce Eskişehir’e, oradan da Konya Akşehir’e götürüldüğüne söyledi.

Ellerinde belgeler ışığında Kültür Bakanlığına müracaat ederek bu taşın verilmesi ile ilgili girişimleri olduğunu, ancak bir netice alamadıklarını anlatan Belediye Başkanı Fikret Arslan, şunları söyledi: “Netice almak üzere dava açmayı düşündük ve dava neticesinde bu taşın buraya getirilmesi ile ilgili girişimler devam ediyor. Buradan sonra bu sanduka hasbelkader o tarihlerdeki kazılar sırasında elimize geçti. Bu sandukayı, bu mezar taşını oradan alarak tarihi Ulu Camii’mizin içerisinde uygun bir mekanda cami imamlarına teslim edilmek suretiyle muhafaza ediyorduk. Bu ara eski yazı bilenler ile istişarelerimiz oldu, ancak bize bu mezar taşının Nasreddin Hoca’nın oğlu Ömer’in taşı olduğu ifade edildi. Ancak Anadolu Üniversitesi’nden Prof. Erol Altınsapan, ekibiyle birlikte bu taşı okudular. Okunan bu taş üzerinde ‘Şemsettin oğlu Nasreddin’ yazıyor. Müze, ilgili kurul ve vakıflarla yaptığımız girişimler neticesinde bu taş camiden alarak yine tutanakla korunmak üzere belediyemize teslim edildi. Evrak odasında muhafaza ediyoruz."