Singapur’da hava kirliliği rekor seviyede

   Endonezya’nın Sumatra Adası’nda çıkan orman yangını sonrası Singapur’da hava kirliliği 371 indeksine ulaştı. Ülkede ilk kez bu seviyede rekor bir kirlilik yaşanırken Singapur Başbakanı Lee Hsien Loong halkı mümkün oldukça dışarı çıkmamaları konusunda uyardı. Yaşanan yangın sonrası Singapur ve Endonezya arasında bir dizi gerginlikler de baş gösterdi.

  2 ülkenin de çevre yetkilileri Cakarta’da toplantı gerçekleştirdi. Singapur’un Çevre ve Su Kaynakları Bakanı Vivian Balakrishnan ise Facebook hesabından yazdığı mesajda, “Hiçbir ülke veya kurum Singapurlular’ın sağlık ve huzuruna kötü etki ederek havayı kirletme hakkına sahip değildir” dedi. Endonezya Kamu Bakanı Agung Laksono ise Singapurlu yetkilileri çocuk gibi davranmakla suçladı. Laksono ayrıca, “Bu Endonezya halkının istediği bir şey değil. Doğal sebeplerden dolayı gerçekleşmiş bir durum” dedi. Singapur’da dumanların ülkeye varmasından beri görüş mesafesi oldukça düşük seviyeye indi. Birçok yeri yanmış odun kokusu kapladı.

  Singapur Başbakanı Lee Hsien Loong ise basın toplantısında Sumatra’daki yangın son bulana kadar bu durumun devam edeceğini belirtti. Loong ayrıca halka evde durmalarını ve mümkün oldukça dışarıya çıkmamalarını söyledi. Ülkede hava ulaşımlarında da birçok seferler aksarken yetkililer hava kontrolörlerinin daha dikkatli çalışması gerektiğini ifade etti. Singapur’da ayrıca ordu da geçici süreyle açık alan eğitimlerinin askıya alındığını belirtti. Hava kirliliğinden etkilenen diğer ülke olan Malezya’da ise tek kullanımlık yüz maskelerinin satışında patlama yaşandı.

  Ülkenin güneyindeki 200 okulda kirliliğin tehlikeli boyutlara ulaştığı kaydedildi. Ülkede ayrıca bazı bölgelerde açık alanda ateş yakmak yasaklandı. Ulusal Çevre Ajansı internet sitesinden yaptığı açıklamada ise 200 indeksi sağlıksız, 300 indeksi ise tehlikeli olarak seviye olarak belirtti.