Alkol düzenlemesi Anayasa Mahkemesine taşınıyor

Antalya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (AESOB) Başkanı Abdullah Sevimçok, Türkiye'deki bakkal ve büfeci esnafının, kamuoyunda 'alkol yasağı' tartışmalarına neden olan yasal düzenlemeyi Anayasa Mahkemesi'ne götürmeye hazırlandığını söyledi.

Türkiye genelinde çok sayıda esnafın, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün onayıyla yasalaşan alkol satışı, reklamıyla tüketiminde köklü değişiklikler yapan düzenlemeyi Anayasa Mahkemesi'ne taşıma hazırlığında olduğunu aktaran AESOB Başkanı Sevimçok, "Türkiye'deki birçok bakkal ve büfeci esnafımız 'Anayasal hakkımız kanunla elimizden alınıyor' diye Anayasa Mahkemesi'ne itiraz edecek. Antalya'da da bu konuda çalışmalar olduğunu biliyorum. Biz de oradan çıkacak sonucu bekliyoruz. Antalya'daki bakkal ve büfeleri temsil eden meslek odası olarak bu konudaki çalışmalarımız devam ediyor" dedi.

BU YASA ALKOL SATIŞINI ARTIRIR

Söz konusu yasal düzenlemenin alkol satışını artıracağını savunan AESOB Başkanı Sevimçok, "İçecek olan kişiye sizin engel olma şansınız kesinlikle yok. Saat 22.00'de alkol yasağı olması bence alkol satışını artırır. İnsanlar akşam bir tane içerek nefislerini körletecekken, yasak diye iki tane yerine 4-5 tane alacak. Daha fazla alkol tüketecek. Bakkal ve büfeci esnafımız da olaya çok farklı bakıyor. Çünkü onların geçim kaynağıdır bu. Onlar bu sürenin biraz daha uzatılmasını istiyor. Onların penceresinden baktığımda hak veriyorum" diye konuştu.

AVM'LERE DE DÜZENLEME YAPILSIN

Alkol satış yasağının büyük alışveriş merkezlerinin (AVM) kapanış saatine denk gelmesinin de esnafta ayrı bir sıkıntıya neden olacağına dikkati çeken Abdullah Sevimçok, AVM'ler kapandıktan sonra biraz daha iş yapma şansına sahip olan bakkal ve büfeci esnafının iş yapamaz hale geleceğini vurguladı. Alkol satışına düzenleme getirilirken, küçük esnafı bitiren AVM'lere yönelik bir düzenleme yapılmamasına tepki gösteren Sevimçok, "Madem ki devletimiz böyle bir uygulama yaptı. AVM'lerin açılış-kapanış saatlerini düzenlesin, onların da açılış-kapanış saatlerini 3 saat aşağı çeksin. Bizim esnafımız da bu konuda hiç sesini çıkarmaz" ifadelerini kullandı.

ANTALYA 'KIRMIZI BANT' OLABİLİRDİ

Türkiye'nin turizm başkenti Antalya'nın da yeni düzenlemeden nasibini alacağını kaydeden AESOB Başkanı Sevimçok, "Antalya netice itibariyle sıcak bir bölge, yaz akşamlarının uzun olduğu bir bölge. Alkol satışı en azından sahil şeridindeki bölgelerde 24.00'e kadar uzayabilir, 24.00'ten sonra da bakkal ve büfelerde satışına son verilebilir. Ama kafelerde, restoranlarda bunu kısıtlamak Antalya gibi bir yerde doğru olmaz. Kanun çıktı, yapacak çok bir şey yok ama sahil şeridinde bir 'kırmızı bant', 'yeşil hat' çekilebilirdi. Ama olmadı" diye konuştu.