Afrika’ya özel önem veriyoruz

  Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, “Türkiye, Afrika ile sömürgeci mantık içinde değil, karşılıklı faydayı esas alan bir anlayış içinde ilişkilerini sürdürüyor. Afrika’ya özel önem veriyoruz” dedi. Türkiye-Mali Karma Ekonomik Komisyon (KEK) Toplantısı, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ile Mali Dışişleri ve Uluslararası İşbirliği Bakanı Tieman Coulıbaly eşbaşkanlığında Ekonomi Bakanlığı’nda yapıldı.

  Bakanların ikili görüşmeleri ve heyetler arası görüşmelerin ardından Türkiye-Mali KEK 2. Dönem Toplantısı Mutabakat Zaptı’nın yanı sıra turizm alanında işbirliği anlaşması ve TSE ile AMANORM mutabakat zaptı metinleri imzalandı. İmza töreni sonrası bir konuşma yapan Bakan Yılmaz, “Türkiye son 10 yılda gerek ekonomide, gerek sosyal alanda ve demokrasi alanında büyük bir gelişim gösterdi. Eşzamanlı olarak gerçekleştirdiğimiz ilerlemelerle Türkiye şuanda çok farklı noktalara geldi. Son 10 yıllık dönemde 230 milyar dolarlık ekonomiden 786 milyar dolarlık bir ekonomik hacme ulaştık.

  Kişi başına gelirimiz 3 bin 500 dolardan 10 bin 500 dolara yükseldi. Kişi başına gelirimiz üç kat artarken, ihracatımız 4 kat arttı, 36 milyar dolardan 152,5 milyar dolara ulaştı. Dış ticaret hacmimiz 400 milyar dolarlara yaklaşırken, turizm gelirimiz 30 milyar dolara yakın bir seviyeye ulaştı. Geleceğe dönük olarak önemli hedeflerimiz var, 2023 vizyonumuz çerçevesinde bu rakamları daha üst düzeylere taşımak istiyoruz. 10. 5 Yıllık Kalkınma Planımızı Meclis’imize sunduk. 2018 yılı itibariyle ekonomimizin hacmini 1.3 trilyon dolara yükseltmeyi hedefliyoruz. Kişi başına gelirimizi 16 bin dolara çıkartmayı hedefliyoruz, ihracatımızı 277 milyar dolara ulaştırmayı hedefliyoruz” diye konuştu.

“AFRİKA’YA ÖZEL ÖNEM VERİYORUZ”

  Afrika’ya özel bir önem ve öncelik verdiklerini belirten Bakan Yılmaz, “Hükümetimiz döneminde Afrika ile yoğun bir çalışma içinde olduk. 2003 yılında başlattığımız Avrupa stratejisinin olumlu sonuçlarını her alanda görüyoruz. Türkiye bir taraftan Afrika’daki yoksulluğun azaltılmasına katkıda bulunurken, Afrika ile siyasi ve ekonomik ilişkilerini daha üst noktalara taşıyor. 2003 yılında 5.4 milyar dolar olan ticaret hacmimiz 23 milyar dolara ulaşmış durumda. Afrika ile müteahhitlik hizmetlerimiz 50 milyar dolara yaklaşmış durumda. İşadamlarımızın Afrika’ya yaptığı doğrudan yatırımlar 6 milyar dolar seviyesine ulaşmış durumda. Bunlar sadece bir başlangıç, bunun daha üst seviyelere çıkmasını bekliyoruz.

  Küresel kriz ortamında bu politikamızın çok faydalı olduğunu gördük. Avrupa’da kriz yaşanırken, Türkiye ihracatını çeşitlendirmiş olmasının avantajını yaşadı ve krizden en az etkilenen ülkelerden birisi oldu. Küresel kriz ortamında büyümesini sürdüren Afrika’nın geleceğini daha iyi görüyoruz. Türkiye, tarihinde kendisine yük olabilecek herhangi bir hadise olmadan Afrika ile sömürgeci mantık içinde değil, karşılıklı faydayı esas alan bir anlayış içinde ilişkilerini sürdürüyor. Önümüzdeki dönemde Afrika ile ilişkilerimiz çerçevesinde Mali’ye özel bir önem vereceğiz. Mali ile çok iyi bir siyasi ilişkimiz olduğu halde ticari ilişkilerimiz arzu ettiğimiz seviyede değil. Ticaret hacmimiz son 10 yılda 5 milyon dolardan 21 milyon dolara ulaşmış durumda ama bu çok yetersiz. Önümüzdeki dönemde bunu hızla artırmamız gerekiyor” şeklinde konuştu.

“TÜRKİYE BİZE BÜYÜK DESTEK OLDU”

  Türkiye’nin kendilerine büyük destek olduğunu söyleyen konuk Bakan Coulıbaly ise, “Türkiye bize büyük bir destek oldu, dostane bir yaklaşım sergiledi. BM nezdinde ve ekonomik anlamda gösterdiğiniz bütün katkılardan dolayı teşekkür ediyorum. Mali’deki krizi çözüme ulaştırmak için Türkiye’ye MB nezdindeki pozisyonundan ötürü teşekkür ediyoruz. Bu bence dostluk ve güven göstergesidir. Bu yaşadığımız krize rağmen iki ülke arasındaki var olan işbirliği modelinde hiçbir değişiklik olmadı. Dışişleri Bakanlığı ile bu ziyaretimizde iki tane anlaşma imzaladık ve şuanda turizm alanında bir anlaşma daha imzaladık. Benim için en önemli anlaşma karşılıklı işbirliğinin korunması anlaşmasıdır” ifadelerini kullandı.