Uşak'ın örnek köyüne yerleşim düzenlemesi

Uşak’ın merkeze bağlı Üçkuyular Köyü’ne ait 12 mahalle, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından yürütülen fiziksel yerleşim düzenlemesi kapsamında aynı alanda toplanacak. Köylülerin talepleri doğrultusunda hazırlanan projede, köyde belirlenen alanda 110 konut inşa edilecek. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün örnek köy seçtiği Üçkuyular Köyü’nde yaşayanların talepleri doğrultusunda, mahalleleri tek alanda toplamak ve merkezi bir yerleşim oluşturmak amacıyla hazırlanan proje kapsamında, 74 vatandaşa arsa tahsis edildi. 300 bin TL’ye mal olan projede köylüler, tahsis edilen arsalar üzerinde iki tip konut inşa edebilecek. Köylüler konut inşası aşamasında ilgili bakanlıktan kredi desteği de alabilecek. Hazırlanan projeye göre köyde, 110 konut, bir okul, sağlık evi, cami, düğün salonu ve tarımsal ürün deposu inşa edilecek.

PARSELLER KURA İLE DAĞITILDI

Proje kapsamında hazine arazisi üzerinde oluşturulan parseller kura çekimi ile vatandaşlara dağıtıldı. Törene Vali Mehmet Ufuk Erden, İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Fuat Kömürcü, Emniyet Müdürü Şammaz Demirtaş, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Servet Ecemiş, il genel meclisi üyeleri ve daire müdürleri katıldı.

EK HARCAMA OLMAYACAK 

Köylerde kalkınmanın sağlanması ve toplulaştırmayı teşvik etmek amacıyla böyle bir proje hazırladıklarını ifade eden Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Ahmet Uçmaklı, “Üçkuyular köyümüzün mahalleleri dağınık vaziyetteydi. Bu dağınıklık vatandaşların kamu hizmetlerinden eşit miktarda yararlanmasını engelliyordu. Bu tür parçalanmış köylerin birleştirilerek fiziksel yerleşimin aynı yerde sağlanmasını bakanlık da teşvik ediyor. Proje aşamasında Üçkuyular Köyü hem tek bir yerleşim alanına sahip olacak, hem de inşa edilecek konutlar ve sosyal alanlar modern hale getirilecek. İnşa edilecek konut ve sosyal alanların imar planı ve parselasyon işlemleri müdürlüğümüz tarafından yapıldığından köylülerimiz imar, parselasyon ve jeolojik işlemler için ek bir harcama yapmayacak” dedi.

BİRÇOK KÖYDE BENZER SORUN YAŞANIYOR

Türkiye genelinde birçok köyde benzer sorunların bulunduğunu ifade eden Uşak Valisi Mehmet Ufuk Erden ise, “İlimizde 244 köy ve 500’e yakın yerleşim alanı var. Bazı köylerimiz zaman içerisinde Üçkuyular gibi yerleşim açısından parçalanmış. Bunun çeşitli nedenleri var. Bu mezra ve mahallelere kamu hizmetlerinin ulaştırılmasında ciddi sorunlar ortaya çıkabiliyor. Aynı zamanda kaynak israfına ve zaman kaybına da neden oluyor. Bu toplulaştırma projesinin benzer durumda bulunan köyler açısından çok elverişli bir örnek olacağını düşünüyorum. Burada modern, günümüz şartlarına uygun konutlar ve sosyal alanlar inşa edilecek” diye konuştu. Kura çekilişinin ardından köylülere arsaları teslim edildi.