Mobilya Ar-Ge Proje Pazarı İzmir'de

Türk mobilya sektörü yenilikçi fikirleri sektöre kazandırmak için harekete geçti. Mobilya sektörünün yüksek katma değerli üretim yapabilmesi, gerçekleştirilen ihracatın sürdürülebilirliğinin sağlanması ve dünya pazarlarında rekabet avantajı sağlayacak ürünlerin ortaya çıkması için Türk mobilya sektörü, “Mobilya Ar-Ge Proje Pazarı” etkinliği Mersin’den sonra İzmir’de düzenleniyor.

Türkiye İhracatçılar Meclisi öncülüğünde; Akdeniz Ağaç-Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği (AKİB), İstanbul İhracatçı Birlikleri (İİB), Ege İhracatçı Birlikleri (EİB), Orta Anadolu İhracatçı Birlikleri (OAİB), İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamülleri İhr. Birliği (İKMİB), İstanbul Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB) tarafından ortaklaşa düzenlenen yarışmada 70 proje sergilenmeye değer bulunmuştu. Yarışmaya katılan eserler arasında, “Kişiye özel ideal oturma pozisyonu ve oturma süresini ayarlayan akıllı koltuk sistemi, akıllı engelli koltuğu, güleç sandalye, çevre ile uyumlu doğal renklendirici ve koruyucu ağaç üst düzey işlem boyalarının geliştirilmesi gibi özgün ve teknoloji odaklı projeler yer aldı.

Akdeniz İhracatçı Birlikleri’nin ev sahipliğinde; 11 Mayıs 2013 tarihinde Mersin’de Mobilya Ar-Ge Proje Pazarı’nın ödül töreninin gerçekleştirildiğini belirten Ege Ağaç Mamulleri ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Müjdat Kemer, etkinliğinin devamı olarak, elde edilen çıktılardan bazılarının mobilya üretiminde kullanılarak katma değeri yüksek ürünler haline getirilmesini ve bu yolla elde edilen ürünlerin uluslar arası pazarlarda rekabet edebilir ürünlere dönüştürülmesini sağlamak amacıyla, sektörde uygulanabilir fikirleri mobilya sanayine kazandırmayı hedefleyen bir etkinliğin 26 Haziran 2013 Çarşamba günü saat 14:00’de Ege İhracatçı Birlikleri’nde 36 projeyi sanayicilerle buluşturma kararı aldıklarını ve sektöre kolaylık ve yenilik getirecek her türlü teknoloji odaklı tüm projelerin değerlendirildiğini, uygulanabilir fikirlerin mobilya sanayine kazandırılması için projeler eib’de ihracatçılarla ve sanayiciler buluşturulacağını söyledi.

Türkiye’nin mobilya ihracatının sürekli artış gösterdiğini ve 2012 yılı sonunda 2 milyar doları aştığını anlatan Kemer, “Mobilya sektörü yenilikçi, özgün ürünler üreterek 2023 yılında 6 milyar dolar mobilya ihracatı hedefine ulaşmayı amaçlıyor. MAPP sayesinde mobilya sektörünün yüzde 95’ini oluşturan KOBİ’lerin Ar-Ge harcaması yapmadan proje sahibi olabileceğini, KOBİ’lerin gelişimi sayesinde sektör daha ileriye taşınacak. Üniversite ve sanayiyi bir araya getiren Mobilya Ar-Ge Proje Pazarı bu hedefe ulaşmada itici güç olacak, belki de bu hedefimizi 7-8 milyar dolara çıkarmamızı sağlayacak ” diye konuştu.

 Gerçekleştirilecek etkinlik kapsamında, katılımcılardan gelen projeler poster şeklinde sergilenecek. Her proje sahibi kendi projesini katılımcılara tanıtacak. Etkinlikle, üretimde kullanılabilir projelerin sanayici ile buluşturulması hedefleniyor.