CHP Milletvekili Türeli, süt fiyatlarını sordu

CHP İzmir Milletvekili, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi Rahmi Aşkın Türeli Ulusal Süt Konseyi tarafından 29 Mart'ta açıklanması gereken çiğ sütün 6 aylık fiyatının hala belirlenmemiş olmasının çiğ süt üreticilerini ciddi sıkıntıya soktuğunu söyledi.

Soru önergesiyle konuyu Meclis'e taşıyan Türeli, saman fiyatının kilosunun 1 lira olmasına karşın çiğ sütün litresinin 90 kuruş olduğuna dikkat çekti ve 1 kilo sütle ancak 850-900 gram yem alınabildiğinin de altını çizdi.

CHP'li Vekil ayrıca, çiğ süt fiyatlarının hala açıklanmamasının üreticileri rahatsız etmeye devam ettiğini, dolayısyla binlerce çiftçinin yüreğine su serpecek bir fiyat politikasının belirlenmesine acil ihtiyaç duyulduğunu ifade etti.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker'in yanıtlaması istemiyle TBMM'de yazılı soru önergesi veren Rahmi Aşkın Türeli, Bakan Eker'e Ulusal Süt Konseyi'nin çiğ süt fiyatlarını şimdiye kadar neden açıklamadığını ve ne zaman belirleyeceğini sordu.

Türeli ayrıca, çiğ sütün fiyatının 6 aylık dönemler itibariyle belirlenirken, yem fiyatı ile süt ve süt ürünlerinin fiyatlarının serbest olmasını nasıl değerlendirdiği hakkında da Bakan'dan bilgi istedi. Verdiği önergede önemli tespitlerde bulunan ve çarpıcı açıklamalara yer veren CHP'li Vekil şu değerlendirmeyi yaptı:

Bakanlığın açıklamasına sadık kalınmalı "Hayvancılık sektörünün temel ürünlerinden biri olan sütte son dönemlerde ciddi sorunlar yaşanmaktadır. Bu sorunların en önemlilerinden biri de saman fiyatının kilosunun 1 lira olmasına karşın çiğ sütün litresinin 90 kuruş olmasıdır. Bakanlık olarak yaptığınız değerlendirmelerde süt-yem paritesinin 1,3 olması, yani 1 kilo sütle 1,3 kilo yem alınması gerektiği açıklamalarına rağmen halen 1 kilo sütle ancak 850-900 gram yem alınabilmektedir. Diğer taraftan, zor durumdaki süt üreticilerinin çoğundan bu tavan fiyatının altında bedellerle süt alındığı bilinmektedir.

Yine bu süreçte bazı büyük süt kuruluşlarının başlattığı süt almama eyleminin fiyat düşürmeye yönelik olarak algılandığı ve çiğ süt pazarlığında üreticilerin elini zayıflatmayı amaçladığı iddiaları yer almaktadır." Girdi maliyetleri göz önünde bulundurulsun Üreticilerin, çiğ süt fiyatının girdi maliyetleri dikkate alınarak ve süt-yem paritesi göz önünde bulundurularak açıklanmasını istediğini de hatırlatan Rahmi Aşkın Türeli, üreticilerin mağduriyetinin kısa sürede giderilmesi gerektiğini söyledi.

Türeli, " Ulusal Süt Konseyi tarafından 29 Mart'ta açıklanması gereken çiğ sütün 6 aylık fiyatının hala belirlenmemiş olması çiğ süt üreticilerini sıkıntıya sokmuştur. Çiğ süt fiyatlarının belirlenmemesinden rahatsızlık duyan üreticiler Ulusal Süt Konseyi'nin acilen fiyatları belirlemesini talep etmektedirler. Üreticiler ayrıca, çiğ süt fiyatının girdi maliyetleri dikkate alınarak ve süt-yem paritesi göz önünde bulundurularak açıklanmasını istemektedirler." diye konuştu.

Milletvekili Türeli'nin Bakan Eker'e soruları:

1- Ulusal Süt Konseyi çiğ süt fiyatlarını şimdiye kadar neden açıklamamıştır?

2- Bakanlığınız tarafından süt-yem paritesinin 1,3 olması, bir başka deyişle 1 kilo sütle 1,3 yem alınması gerektiği ifade edilmesine karşın, şu an 1 kilo sütle ancak 850-900 gram yem alınabilmesini nasıl karşılıyorsunuz?

3- Çiğ sütün fiyatı 6 aylık dönemler itibariyle belirlenirken, yem fiyatı ile süt ve süt ürünlerinin fiyatlarının serbest olmasını nasıl değerlendiriyorsunuz?

4- Üreticiler çiğ süt fiyatının girdi maliyetleri dikkate alınarak ve parite gözetilerek açıklanmasını isterken, süt sanayicileri arz ve talebe göre fiyat açıklanmasını talep etmektedirler. Bakanlık temsilcilerinin de yer aldığı Ulusal Süt Konseyi'nde fiyat belirlenirken hangi yaklaşımı temel almayı düşünüyorsunuz?

5- Bazı büyük süt firmalarının çiğ süt fiyatlarının belirlenmesinde etkili olabilmek adına gerçekleştirdikleri süt almama eylemlerini doğru buluyor musunuz?

6- Üreticiyi bu tür girişimlerden korumak için ne tür tedbirler almayı düşünüyorsunuz?

7- Ulusal Süt Konseyi çiğ süt fiyatlarını ne zaman belirleyecektir?

8- Yeni dönemde çiğ sütün fiyatını belirlerken bu konuda sıkıntı yaşayan binlerce çiftçinin yüreğine su serpecek bir fiyat politikası belirlemeyi ve bunu hayata geçirmek için somut adımlar atmayı düşünüyor musunuz?