Gezi Parkı çağrısı yalanmış

     HAK-İŞ Konfederasyonu, kendisinin de üyesi olduğu Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu’nun Gezi Parkı eylemlerine destek vermek amacıyla küresel eylem çağrısı yaptığı yönündeki haberlerin "asılsız" çıktığını açıkladı.

  HAK-İŞ’ten yapılan yazılı açıklamada, 20 Haziran 2013 tarihli çeşitli gazetelerde "175 milyon işçi küresel eylem yapacak", "175 milyon destek", "Gezi Parkı için uluslararası çağrı" ve "Dünya işçileri Geziye çıkıyor" gibi başlıklarla ITUC’un Gezi Parkı eylemlerine destek vermek amacıyla eylem kararı aldığı iddia edildiği hatırlatıldı. HAK-İŞ’in konuyla ilgili iddia edilen yazıyı ITUC’tan istediği belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi: "Yazıda, eylemlere ilişkin çeşitli taleplere yer verilirken, 21-22 Haziran’da eylem yapılacağına dair herhangi bir bilgiye yer verilmediği görülmektedir.

  Ancak bu tarihlerde Uluslararası Gıda Federasyonu (IUF) eylem yapacağını duyurmuştur. Türkiye’de yapılan haberlerden ITUC ve IUF’nin iki ayrı mektubunun birleştirilerek haber yapıldığı ve eylemin ITUC’a mal edildiği anlaşılmaktadır. Bununla birlikte gazetelerdeki haberin devamında ’Eylem çağrısına Türk-İş ve HAK-İŞ’in vereceği tepki merak ediliyor’ şeklinde yorum yapılarak, kamuoyunun yönlendirilmeye çalışıldığı, bir karalama kampanyası yürütüldüğü ve konfederasyonların hedef haline getirildiği anlaşılmaktadır. Bu yaklaşımlar doğru ve ilkeli habercilik ilkesi ile bağdaşmamaktadır. Bu tür haberleri, konfederasyonları ve sendikaları yıpratmaya, tartışılan kurumlar haline getirmeye ve ayrıştırmaya yönelik bir karalama kampanyasının ürünü olarak görmekteyiz.

  Basın mensuplarını bu kampanyaya karşı uyanık olmaya, yalan yanlış bilgilere itimat etmemeye ve yapılan yanlışlığı düzeltmeye davet ediyoruz. Yaşanan sürece ilişkin Konfederasyonumuzun tutumu bellidir. HAK-İŞ Konfederasyonu olarak; bir kez daha tüm kesimleri sağduyu ve aklıselime davet ediyoruz. Başta gençlerimiz olmak üzere tüm vatandaşlarımız ve kamu otoritesi itidal içinde olmalıdır. Yaşanan olayları derinleştirmeye yönelik provokasyonlara gelinmemeli, milletimizi ayrıştırarak, ülkemizin huzurunu bozma ve kaos yaratma girişimleri boşa çıkarılmalıdır."