Otomotiv üretimi aratacak

     Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği Başkanı Dr. Mehmet Dudaroğlu, kalkınma planında otomotiv endüstrisinin 2018’de iyimser senaryoya göre yüzde 8 büyüyeceğini ve üretimin 1 milyon 930 bin adet, iç pazar satışlarının ise 2 milyon 40 bin adet olacağını öngördüklerini söyledi.

   Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği (TAYSAD), Bursa üye toplantısında hükümetin geçtiğimiz günlerde açıkladığı ‘10. Beş Yıllık Kalkınma Planı’nı değerlendirerek otomotiv endüstrisi için olası senaryoları masaya yatırdı. Buna göre iki senaryo ortaya koyan TAYSAD, 5 yıllık kalkınma planının ilk senaryosunda otomotiv endüstrisinin ortalama 5.5 büyümesini öngörerek üretimin 1.5 milyonu aşacağını, ikinci senaryoda ise yüzde 8 öngörülen büyümeyle üretimin 2 milyon adete dayanacağını ortaya koydu. TAYSAD, Bursa’da üyeleri ile bir araya gelerek otomotiv endüstrisi ile ilgili ulusal ve küresel son gelişmeleri değerlendirdi. Üyelerini markalaşmaya yönlendiren TAYSAD, bunun için Türk Eximbank’ın kredi olanaklarının detaylarını da paylaştı. Toplantıya katılan Türk Eximbank Genel Müdürü Hayrettin Kaplan, 120 günden başlayıp 10 yıla kadar uzayabilen 3 yılı ödemesiz avantajlı kredi imkanlarını anlattı. Bunların faizlerinin de libor + 0.75’ten başladığına değinin Kaplan, TAYSAD üyelerine markalaşma yönünde Turquality programına girme zorunluluğu olmaksızın pozitif ayrımcılık yaptıklarını söyledi.

  TAYSAD Başkanı Dr. Mehmet Dudaroğlu da üyelerine otomotiv endüstrisi ile ilgili son küresel bilgileri verdi. Dudaroğlu, yılın ilk 5 ayında üretimin geçen yılın aynı dönemine göre eşdeğer üretimle 467 bin adet olduğunu, ihracatın da yine aynı dönemlere göre yüzde 5 artışla 8.8 milyar doları bulduğunu hatırlattı. Tedarik sanayinin ihracat içindeki payının da geçen yılın aynı dönemine göre yine yüzde 43 seviyelerinde seyrettiğini hatırlatan Dudaroğlu, AB’ye bağımlı olan pazarın da çeşitlenmesi gerektiğinin altını çizdi. Bu konuda yenileme pazarının önemine değinen Dudaroğlu, kapasite kullanım oranlarının da artırılması gerektiğini kaydetti.

  Hükümetin kısa bir süre önce açıkladığı ‘10. Beş Yıllık Kalkınma Planı’nın detaylarını ve otomotiv endüstrisi için hazırladıkları iki senaryoyu da üyeleriyle paylaşan Dudaroğlu, 2014-2018 yıllarını içeren bu süreci şöyle değerlendirdi: “Otomotiv sektörüyle ilgili ilk senaryomuzda yüzde 5.5 büyürsek üretimimiz 2018’de bir milyon 563 bini buluyor. İç pazar satışlarımız ise 1.5 (ÖK-ÖK-E) milyon adet oluyor. İkinci senaryomuzda ise otomotiv endüstrisinde büyümeyi yüzde 8 seviyelerinde tutabilirsek üretim 1 milyon 930 bin adet, iç pazar ise 2 milyon 40 bin adet oluyor.”