Belediye Başkanlığına aday olacak mı?

    Bakan Bağış, Avrupa Birliği Bakanlığı Ortaköy Ofisi’nde Avrupa Birliği Bakanlığı ve Küresel Sorunlar Platformu’nun yerel medya temsilcileri için ortaklaşa düzenlediği sohbet toplantısına katıldı. Bakan Bağış, toplantı sonrası basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

“KİMSE BANA TÜRKİYE’NİN AB STANDARTLARINA UYAMAYACAĞINI FALAN ANLATMASIN”

  Türkiye’nin siyasi sebeplerden açılışa engellenen 16 faslı olduğuna dikkat çeken Bakan Bağış, “Engeller kalksın 12 tanesini 1 yıl içerisinde açacak noktaya gelmişiz. Diğer 4’ünü de 1 buçuk 2 yıllık bir süreçte rahatlıkla açarız. Hatta kararlı gidersek onları bile 1 yıl içerisinde açar bitiririz biz bu işi. Türkiye’nin Avrupa Birliği standartlarına uyumlu olup olamayacağını merak edenler buyursunlar gelsin 2 saat vakit ayırsınlar Kapıkule’ye gidelim.

  Avrupa Birliği sınırına bir bakalım burası mı daha gelişmiş yoksa orası mı daha gelişmiş? Onun için kimse bana Türkiye’nin AB standartlarına uyamayacağını falan anlatmasın. Uyduğu iddia ettikleri ülkeleri ben sık sık geziyorum” dedi. Bakan Bağış konuşmasında “Gezi Parkı” olaylarında dışi basının yaptıklarının yanlış olduğunu söyledi. Bakan Bağış, “Dış basının tavrıyla bizim gençlerimizin taleplerini anlamamız aslında elma ile armuttur. Dış basınının yaptığı yanlıştır. Dış basın dünyada bu kadar kriz varken bunları görmemezlikten gelirken, pireyi deve yapmaları yanlıştır. Orada kasıt vardır. Bizim gençlerimizle olan diyaloğumuz bir iş meselesidir. Benim o meydana çıkan gençlerle hiçbir sorunum yok, oraya çıkan yaşlılarla da ilgili bir sorunum yok. Ben eylemcilerin oraya iyi niyetle gittiklerinin farkındayım. Kimisi ağaca, kimisi CHP’ye sahip çıkmak, kimisi sosyalleşmek için, kimisi alkol yasasına karşı çıkmak için gitti. Benim sorunum oraya gidenleri şiddete teşvik edenler, oraya gitme konusunda insanların kafalarını karıştıran olmayan şeyleri varmış gibi yapanlar.

  Orada yaşananları provake ederek topluma farklı bir intiba verenler. Aslında bu bize bir zayıf anımızı nasıl istismar edebileceğimizi gösterdi” diye konuştu. Bakan Bağış 200 bin sahte twet hesabıyla insanların kafalarının karıştrıldığına da dikkat çekti. 24 saat içerisinde 100 küsür etkinliği eş zamanlı olarak AK Parti’nin bile düzenleyemeyeceğini dikkat çeken Bakan Bağış şunları söyledi; “200 bin sahte twet hesabıyla 6 ay boyunca bu insanların Türkiye’nin önde gelen sporcularının, sanatçılarının birçoğunuzun kafaları karıştırıldı. Yoksa 24 saat içerisinde 100 küsür gösteri olmaz. Dünyanın en entegre siyasi hareketlerinden birinin en üst düzey yöneticilerinden biriyim AK parti bile 24 saatte 100 tane etkinliği eş zamanlı düzenleyemez. Bu çok daha geniş zaman gerektiren kapsamlı bir iş gerektiren bir şey. Hayatı kriz yönetmekle geçmiş olan Tayyip Erdoğan’ın bu krizi de çok başarılı bir şekilde yönettiğine yürekten inanıyorum. Bunun farklı bir tür yönetilmesi Türkiye’yi çok daha karmaşık bir kaosa sürüklerdi.

  Beklenilmeyen tepkiyle oyun bozuldu.” Bakan Bağış, 3’üncü köprünün isminin Yavuz Sultan Selim olmasına ilişkin tepkileri de eleştirdi. Bağış, “Yavuz Sultan Selim 8 yıllık sultanlığı döneminde Osmanlı coğrafyasını 3 katı büyütmüş bir padişahtır. 8 yılda bu kadar çok iş yapan bir padişahın hatalar da yapmış olma ihtimali yüksektir. Hatasız kul olmaz. Bir köprüye adının verilmesinin bu kadar olay yaratması gerçekten düşündürücüdür. Biz Yavuz Sultan Selim’i yok mu sayacağız? Onu tamamen silip atacak mıyız? Yavuz Sultan Selim’in adını bir köprüye vermek Hacı Bektaş Veli adını başka büyük bir projede değerlendirmemek anlamına gelmez. Kesinlikle değerlendirilmelidir. Hz. Ali hepimizin ortak noktasıdır. Anadolu Yakası’na yapılan en görkemli camilerden birinin adına Hz. Ali adı verildi, daha birçok verilmelidir. O bizim ortak paydamız zenginliğimizdir” dedi.

  Gezi Parkı olaylarıyla ilgili bir polisin daha açığa alındığını ifade eden Bakan Bağış, “Binlerce zabıta ve polisin içerisinde yetkisini aşan, aştırılan kandırılan, ikna edilmiş olan olabilir. Bunların hepsi incelenir, çıkar. Elimizde istihbarat olup olmadığını bilmiyorum, ben istihbarattan sorumlu bir bakan değilim. Ama şimdi bazı şeyler olay olduktan sonra ortaya çıkıyor. Bu gösterilerin başlamasından 3 gün evvel kumanya olarak göstericilere dağıtılmak üzere 30 bin sandwich hazırlanmış. Toplam 7-8 çadırın olduğu Gezi Parkı’ndaki bir etkinliğe 30 bin kişiye sandviç gerektirecek hale dönüşebileceğini kim öngörmüş bu enteresan bir şey” şeklinde konuştu.

“BAŞBAKANIN ELİNDEKİ BELGELER SİZİN ELİNİZDE OLSAYDI İNANIN BANA ÇOK DAHA ÖFKELİ BİR ŞEKİLDE PAYLAŞILIRDI”

  Bakan Bağış, Başbakan Erdoğan’ın “Gezi Parkı” eylemlerine ilişkin elinde görüntülere de değindi. Bakan Bağış Başbakan Erdoğan’ın elindeki belgelere rağmen sabırla hareket ettiğini söyledi. Bağış, “Başbakan elindeki görüntüleri bilgileri kamuoyu ile bugün paylaşsa siz fay hattı nedir onu görürsünüz. Başbakanımız bu süreçte muazzam bir iktidar ve sabırla hareket ediyor. Size öfkeli gibi gelen bazı açıklamaları aynı bilgiler belgeler sizin elinizde olsaydı inanın bana çok daha öfkeli bir şekilde paylaşılırdı. Başbakanımız sadece birşeye dikkat çekiyor, paylaşıyor devamını engelliyor. Türkiye’nin çevresinde bir çatışma çıkarılmak istendi ve çatışmayı çıkarmak isteyenlerin gözü çok kara. Bu olayları habercilik anlayışıyla vermediler, provokatör amaçlı verdi. Sansür uygulanmadı. Uygulansaydı çoktan sansüre maruz kaldık diye herkes çıkardı. Onun için sansür uygulanmadı ama toplumsal duyarlılık uygulandı” dedi.

“ADAY OLDUĞUMU İLAN ETMEM KADAR YANLIŞ BİR ŞEY OLAMAZ”

  Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na aday olup olmayacağı sorusuna da net cevap verdi. Bakan Bağış, Kadir Topbaş’ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na devam etmesi konusunda adaylığını açıklaması gerektiğini söyleyerek, “Biz yaptığımız görev dışında bir göreve aday olmayız. Kadir beyefendinin bu konuda ki açıklamaları yerindedir. Kadir beyefendi şu anda yaptığı görevi en iyi şekilde yapabilmek ve yapmaya devam etmek konusunda adaylığını açıklamakla çok doğru yapar.

  Ama Kadir beyefendi de ben meclis başkanlığına adayım dese ne kadar yanlış bir intiba yaratırsa, benim de şu andaki konumum dışında herhangi bir başka göreve aday olduğumu ilan etmem kadar yanlış bir şey olamaz. Ben partimin bu güne kadar bana verdiği her görevi en iyi şekilde yapmaya çalıştım. Bundan sonra partim, milletim, bana hangi görevi verirse onu en iyi şekilde yapmaya çalışırım. Ben görev ayrımı yapmam, ben verilen görevi en iyi şekilde yapmaya çalışırım. Benim duruşum budur” şeklinde konuştu.