Yasaların orduya verdiği görev var

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, PKK’nın geri çekilmesinde TSK’ya yazılı emir verileceğine ilişkin yaşanan tartışmaları “Kimse yasalara aykırı talimat veremez” sözleriyle değerlendirdi.

Kılıçdaroğlu, TBMM’de bir grup gazetecinin sorularını yanıtladı. Yarınki 23 Nisan resepsiyonuna katılıp katılmayacağına ilişkin soru üzerine Kılıçdaroğlu, bir sorun çıkmazsa katılacağını söyledi. TSK’nın terörle mücadelede hükümetin direktifleri ve anayasa çerçevesinde operasyonların devam ettiğine ilişkin açıklamasının anımsatılması üzerine Kılıçdaroğlu, “Yasaların orduya verdiği görev var. Ordu da bu yasalar çerçevesinde görevini yapacak. Bu büyütülecek bir olay değil” dedi.

Bir gazeteci, “Bu konuda TSK’ya yazılı emir verilmesi gündemdeydi. Başbakanlık kaynakları bunu yalanlamadı. Başbakan da yetki bizde demişti’ yönündeki sözlerini hatırlattı. Bunun üzerine Kılıçdaroğlu, şöyle cevap verdi:

“Yetki zaten hükümette. İçişleri Bakanlığı’na bağlı Jandarma Genel Komutanlığı var. Emniyet Genel Müdürlüğü gibi işlevi var. Kırsal alanda yasalara aykırı eylemlerle ilgili Jandarma Genel Komutanlığı çalışmasını yapar. Bir de Genelkurmay’a bağlı Deniz, Hava, Kara Kuvvetleri var. Bunlar hükümetin talimatı ile görev yapar ve yasaların verdiği görevler var ve o görevleri yerine getirirler. Dolayısıyla jandarmanın ve ordunun yaptığı işi birbirinden ayırmak gerekiyor. Olaya böyle bakmamız gerekiyor. Eğer bir yerde gerçekten büyük olaylar olmuşsa devletin ve hükümetin temsilcisi olan vali orduyu yatıştırmak üzere davet eder. Bir davet gelmeden ordu kendiliğinden gitmez zaten. Bu bildiğimiz olaylar, yasal tanımlamalar.”

Aynı gazetecinin "Sayın Bahçeli, TSK’ya yazılı emir verilmesi suç demişti" sözlerini anımsatması üzerine Kılıçdaroğlu, şöyle karşılık verdi: “Kimse yasalara aykırı talimat veremez. Yasaların öngördüğü kurallar var, ilkeler vardır. O parlamentonun iradesidir, yani milli iradedir bir anlamda. Dolayısıyla yasaların öngördüğü kuralların dışında kimsenin talimat verme yetkisi de yoktur hakkı da yoktur.”