Cumhurbaşkanı Gül, Abbas ile görüştü

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile görüştü. İkili, Ortadoğu barış süreci ve Filistin’de ulusal uzlaşı sağlanmasına yönelik çalışmaları ele aldı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye’yi ziyaret eden Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile Tarabya Köşkü’nde bir araya geldi.

Görüşmede ağırlıklı olarak ikili ilişkilerin yanı sıra Ortadoğu barış süreci, Filistin’de ulusal uzlaşı sağlanmasına yönelik çalışmalar ile diğer güncel konular ele alındı.

Filistin’in Birleşmiş Milletler’de ‘devlet’ statüsünü kazanmasını müteakip ilk resmi yurt dışı ziyaretini geçen yıl Aralık ayında Türkiye’ye gerçekleştiren Devlet Başkanı Abbas, İstanbul’da yaptığı temaslar hakkında Gül’e bilgi verdi.

Cumhurbaşkanı Gül, Kudüs Başkonsolos Büyükelçi Torunlar’ın 14 Nisan 2013 tarihinde Devlet Başkanı Abbas’a Güven Mektubu’nu sunarak Filistin Devleti nezdine atanan ilk Büyükelçi olduğunu hatırlatarak, bunun Filistin’in elde ettiği ‘devlet’ statüsünün uluslararası hukuk bağlamında sağladığı kazanımlar bakımından da ilk somut adımı teşkil ettiğini vurguladı. Ayrıca, bu adımın Filistin’e destek veren tüm devletlere örnek olmasının temenni edildiğini belirtti. Bu görevlendirmeden duyduğu memnuniyeti dile getiren Abbas, Türkiye’nin esasen her alanda kendilerini desteklediğini, bu bağlamda TİKA eliyle Filistin’de inşa edilen iki hastane ve Nablus’ta Sultan II. Abdülhamit tarafından yaptırılmış olan saat kulesinin restorasyonu için Filistin halkının Türkiye’ye şükran duyduğunu bildirdi.