Twitter'da faillere ulaşım sağlıklı değil

Twitter üzerinden suç teşkil edecek ifadeleri yayımlayanlara ilişkin çalışma yürütüldüğü, ancak yeni bir suç türü ihdasının söz konusu olmadığı belirtildi.

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Taksim Gezi Parkı olaylarıyla ilgili sosyal medya üzerinden, kişilerin suça tahrik ve teşvik edildiğini, birbirine nefret duyacak şekilde kışkırtma suçlarının işlendiğini söyledi.

İnternet ya da e-mail üzerinden faillere erişim imkanı olduğunu söyleyen Ergin, "Ama twitter üzerinde bu erişim şu anda sağlıklı değil. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, ilgili firmayla teknik altyapıya bakarak bir suç işlenmiş ise bu suçu işleyen kaynağa ulaşma noktasında teknik bir çalışma yapıyor" diye konuştu.

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, seçim bölgesi Hatay'da inşaatı devam eden 750 yataklı devlet hastanesi, Antakya Arkeoloji Müzesi ve restorasyonu süren Saint Pierre Kilisesi'nde incelemelerde bulundu. Bakan Ergin, hastane ziyaretinde gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını cevaplandırdı.

Ergin, Antakya'daki Gezi Parkı eylemlerinde hayatını kaybeden Abdullah Cömert'in ölümüyle ilgili soruşturmanın sürdüğünü söyledi.

Ergin, "Otopsi raporu açıklandı. Onun üzerine ilave edecek bir şey yok. Kült bir cisim çarpması nedeniyle kafa kemiklerindeki ezilmeye bağlı bir ölüm hadisesi gerçekleşmişti. Onunla ilgili soruşturma devam ediyor" diye konuştu.

Gezi Parkı eylemlerini değerlendiren Bakan Ergin, sosyal medyanın yasaklamasından söz edilmediğini ancak sosyal medya üzerinden kişilerin suça tahrik ve teşvik edildiğini, insanları birbirine nefret duyacak şekilde kışkırtma suçlarının işlendiğini öne sürüp şöyle konuştu:

"Şu anda yasalarımızda belli suç tipleri var. Bu suçları işlemek için birçok vesile var. Bu suçu konuşarak da yazılı medya üzerinden de, görsel medya üzerinden de yapabilirsiniz. Ya da sosyal medya üzerinden... Kanunlarda suça tahrik var, teşvik var, insanları birbirine nefret duyacak şekilde kışkırtmak suçları var. Bunların önemli olanı suçu oluşturan unsurların tamamlanması, hangi platformda işlendiği değildir. Önemli olan suç işleyene ulaşarak, ona yasadaki karşılığı neyse onu uygulamak. Türkiye'de internet ya da elektrik haberleşme üzerinden faillere belli bir erişim imkanı var. Ama twitter üzerinde bu erişim şu anda sağlıklı değil. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, ilgili firmayla teknik alt yapıya bakarak bir suç işlenmiş ise bu suçu işleyen kaynağa ulaşma noktasında teknik bir çalışma yapıyor. Yeni bir suç türü ihdas etmeye gerek yok."

'ÇÖZÜM SÜRECİNDE SORUN YOK'

PKK terörünün sona erdirilmesi için yürütülen çalışmaları da değerlendiren Bakan Ergin, terör sorununa çözüm sürecinin bir çalışma zinciri olduğunu, bunun da sorunsuz devam ettiğini söyledi. Türkiye'nin en önemli sorunların birini aşma noktasında çok kıymetli çalışmalar yürütüldüğünün altını çizen Ergin, şunları söyledi: "Bu süreç, sosyal bütünlük, birlik ve kardeşliğimizi yakından ilgilendiren bir çalışma zinciridir. Biz olayın üzerinde ciddiyetle duruyoruz ve şu ana kadar beş ayı aşkın süredir ülkemizde bu anlamda bir sıkıntı oluşmadı. Hedefimiz bundan sonra kalıcı olarak, bu huzur ortamının devam ettirilmesidir. Birlikte yaşama iklimini güçlendirmektir. Şu anda büyükşehirlerden doğuya, güneydoğuya kültür turları düzenleniyor. İnsanlar oralara gidip geziyorlar, tarihini, turistik yerlerini, değerlerini yerinde görüyorlar. Bu iletişim aynı zamanda geçmişten gelen bir arada yaşama anlayışımızı geleceğe taşıma yönünde çok önemli bir gösterge. Bu sürece sahip çıkmamız lazım."

Reyhanlı İlçesi'nde 52 kişinin ölümüne neden olan bombalı saldırıları da değerlendiren Bakan Ergin, olayın failleriyle ilgili olarak kolluk güçleri ve adalet sisteminin çalışmaları sürdürdüğünü, adaletin tecellisini beklediklerini bildirdi. Ergin, bölgede barış ve huzur iklimini devam ettirmek adına herkesin sorumlu adımlar atmasına ihtiyaç olduğunu, kişilerin söylediği sözü süzerek, düşünerek söylemesi gerektiğini sözlerine ekledi.