2017’ye kadar petrol alma imkanımız var

   Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye’nin merkezi Irak hükümetiyle yaptığı anlaşmaların olduğunu belirterek,"Buradan Türkiye’ye ister nakit, ister petrol olarak 2016 veya 2017’de 80-100 bin varil petrol alma imkanımız var" dedi.

   Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, bir televizyon programında gündeme ve enerji sektörüne yönelik açıklamalarda bulundu. Yıldız, Türkiye’nin merkezi Irak hükümetiyle yaptığı anlaşmaların olduğunu belirterek, "Elde ettiğimiz kazançlar buraya petrol olarak dönebilir. Merkezi Irak hükümeti ile Basra, Siba ve Mansurya bölgelerinde yaklaşık 5,5 milyar dolarlık anlaşmalarımız var. Buradan Türkiye’ye ister nakit, ister petrol olarak 2016 veya 2017’de 80-100 bin varil petrol alma imkanımız var. Kuzey Irak’la ticari sözleşmelerimiz var. Kamu ve özel şirketler olmak üzere.

   Özel şirketlerin bu anlamda yaptığı sözleşmeler kamu şirketlerinin yaptığı sözleşmelere mani değildir" dedi. Türkiye’nin ham petrol tedarikini yanı başındaki komşusundan sağlayacağını bildiren Yıldız, Irak’ın tamamının bir bütün olduğunu ve kuzeyi ile güneyi arasında bir fark olmadığını ifade etti. Türkiye ile Irak arasında yeni bir petrol boru hattının söz konusu olmadığına dikkati çeken Yıldız, "Çünkü mevcut ham petrol boru hattı şuanda tam kapasiteyle kullanılmıyor. Tam kapasiteyle kullanılmasına karar verecek olan Türkiye değil. Bu Irak’ın iç meselesidir. Ona biz karışamayız. Ama bizim orada yapacağımız sözleşme ve anlaşmalar mutlaka diğer ülkelere göre daha cazip olmalıdır. Çünkü Türkiye gibi bir pazar Irak’ın yanı başında bulunuyor. Irak Türkiye için, Türkiye de Irak için cazip bir alandır" ifadelerini kullandı.

   Rusya temasları kapsamında Barzani ile görüştüğünü kaydeden Yıldız, Maliki ile yaptıkları görüşmelerin Irak’ın tamamının gelirlerini artırmayı hedefleyen olumlu bir görüşme olduğunu dile getirdi. Yıldız, "Sayın Maliki ile enerji projelerinde tamamen mutabakat sağlandığı söylenemez. Ama bütün bu projelerin Irak’ın tamamına gelir oluşturacağı anlaşıldıkça kendi ülkeleri adına bir yumuşama olacaktır. Burada karşılıklı kazanım söz konusu. Türkiye Irak’ın aleyhine bir iş yapmaz. Barzani ile yaptığımız görüşmede de Irak’ın tamamıyla alakalı enerjide herhangi bir sıkıntı olmayacağını gördüm. Irak’ın tamamıyla alakalı enerjide yeni bir döneme giriyoruz" dedi. Bakan Yıldız, açıklamasında şunları kaydetti: "Bizim İsrail’le gerginliğimiz giderildikçe, enerji projelerinin yolu açılacaktır.

   Onlar çıkan doğalgazı pahalı veya ucuz bir şekilde aktarmak durumundalar. LNG ile ilgili girişimlerini yadırgamıyorum. Ama bölgede yatırımcılar da bilir ki, Türkiye’den geçecek bir doğalgaz boru hattı en fizibıl olandır. Ama bu toz duman inmeden, özürle başlayan ve tazminatlar ile devam eden süreç daha tamamlanmadı. Ama ben tamamlanacağına inanıyorum. Türkiye’den boru hattının geçmesi Türkiye’nin de, İsrail’in de, Güney Kıbrıs’ın da kazancına olur. Irak için bu gelirler Irak’ın tamamının diyorsak, Kıbrıs için de aynı şey geçerli. Türkiye olumlu bakmaya her zaman hazır ama dediğimiz şartlar yerine gelmek kaydıyla."