Atatürk'ün yadigarı kermes sona erdi

Büyük Önder Atatürk'ün Bergama ziyaretinde gündeme getirmesi üzerine düzenlenmeye başlanan Uluslararası Bergama Kermesi'nin 77'ncisi tamamladı.

Türkiye'nin ilk yerel festivali Bergama Kermesi, dans gösterileri, şiir dinletileri, paneller, tiyatro ve konserlerle kente adeta bayram havası yaşattı, yediden yetmişe herkes bu coşkuya ortak oldu. Kermes’te ilk olarak sanatçı Edip Akbayram Bergamalılarla buluştu. Ünlü şarkıcı Asklepion Antik Tiyatro’da verdiği konserle izleyenleri coşturdu.

Kente yurt içi ve yurt dışından gelen halk oyunları ekipleri de Kermes’e danslarıyla renk kattı. Bursa, Edirne ve Söke gibi illerin yanı sıra Makedonya, Ukrayna, Bulgaristan’dan gelen ekipler gösterileriyle Bergama’da festival havasını yaşattı.

Kermes coşkusu Göçbeyli, Bölcek, Zeytindağ ve Yeniköy beldelerinde de vardı. Halk oyunları ekipleri birbirinden güzel dans gösterileriyle belde sakinlerine keyif dolu anlar yaşattı. Her yıl olduğu gibi programında konserler, tiyatro gösterileri, söyleşiler, paneller, şiir dinletileri ve halk oyunları gösterilerini barındıran Bergama Kermesi’nde sergi açılışları da gerçekleşti.

Kaymakamlık Sergi Salonu, Bergama Müzesi, Bergama Kütüphanesi Sergi Salonu, Yaşam Boyu Eğitim Merkezi, Havra, Bedesten ve Kapalı Çarşı’daki fotoğraf, resim, el işi çalışmalarının sergilerine ilgi yoğundu. Kermes programı kapsamında geleneksel trap atışları da gerçekleşti. İki gün süren atışlarda dereceye girenlere plaketlerini Başkan Gönenç sundu.

YAZAR VE ŞAİRLER BERGAMALILARLA BULUŞTU

Kermes boyunca panel, söyleşi ve şiir dinletileri de gerçekleştirildi. Halim Yazıcı, Birgül Ayman Güler ve Muharrem İnce, Alpcan Candan, Sevim Ak, Yalvaç Ural gerçekleştirilen etkinliklerde Bergamalılarla buluştu. BERKSAV Tiyatro Topluluğu “Bayan Oyunları Kolajı” ve “ Medeniyet Tiyatrosu” oyunlarını sergilerken, Tiyatro İstanbul ise, “İsim, Şehir, Hayvan” adlı oyunla sahne aldı. Düzenlenen konserler Bergamalılar’ı coşturdu. Asklepion Antik Tiyatro ve Cumhuriyet Meydanı’ndaki konserlerde Sevim Balkan, Umut Akyürek, Grup Kor, Pilli Bebek, Grup Pergamon, Sıla, İzmir Opera ve Balesi, Niyazi Koyuncu sahne aldı. TRT Müzik kanalında “Efe’nin Türküsü” programı Bergama’dan canlı olarak yayınlandı. Müzikseverlere keyifli dakikalar yaşatan konserler hem hüzünlü, hem hareketli anlara sahne oldu. Konserlerin ardından Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç sanatçılara plaket verdi.

"BERGAMA KERMESİ ONURSAL MİRASIMIZDIR"

77. Yıl Bergama Kermesi’nin son gününde geleneksel Kozak Günü Etkinleri de gerçekleşti. Yöresel ürünlerin sunulduğu ve halkoyunları gösterilerinin sergilendiği günde Türk Halk Müziği sanatçısı Mehmet Ali Çakar bir konser verdi. Kozak Kermes Alanı’nda gerçekleştirilen etkinlik renkli görüntülere sahne oldu. Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç, “ Kermes üç çeyrek asrı geride bırakan, Atatürk’ten bizlere kalan bir mirastır. Bu yıl gerçekleştirilen konser, dinleti, halk oyunları, tiyatro ve söyleşilerle Bergamalılar güzel bir hafta yaşadı. Bugünden itibaren 78. Bergama Kermesi’nin çalışmalarını başlatacak ve bu güzel mirası daha da zenginleştirerek yaşatacağız” dedi. Bergama Kermesi, halkoyunları topluluklarının katıldığı kapanış kortejinin ardından Model Grubu’nun Asklepion Antik Tiyatro’da, Suzan Kardeş’in Cumhuriyet Meydanı’nda verdiği konserle son buldu.