Akil İnsanlar neler yaptı ?

   Vatandaşlarla buluşmak için yaklaşık 100 bin kilometreyi aşkın yol giden heyet, 60 binin üzerinde vatandaşla yüz yüze görüştü ve 300’ü aşkın toplantı gerçekleştirdi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, yarın İstanbul’daki Başbakanlık Dolmabahçe Ofisi’nde 62 kişiden oluşan Akil İnsanlar Heyeti ile bir araya gelecek. Saat 14.00’te gerçekleşecek olan görüşmede ise akil insanlar 7 ayrı bölge için hazırladıkları 7 ayrı raporu Başbakan Erdoğan’a takdim edecek. Akil İnsanlar Heyeti çalışmalara 4 Nisan 2013 tarihinde Başbakan Erdoğan’la Dolmabahçe’de yapılan ilk toplantıyla başlamıştı.

  Akiller, Başbakan Erdoğan ile gerçekleştirdikleri o toplantıların ardından çözüm süreci kapsamında 7 coğrafi bölgede 7 ayrı grup olarak çalıştı. Tüm Türkiye’yi karış karış gezen akil insanlar Nisan ve Mayıs aylarında il ve ilçelerdeki ziyaretlerini gerçekleştirirken, Haziran ayında çalışmalarını raporlaştırmak için toplantılar yaptı. Akil insanların çalışmaları sırasında bazı illerde protestolar düzenlenirken, 62 akil insanın ulaşım ve konaklama imkanı Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı ilgilendi. Akil insanların çalışmalarının koordinasyonunun yanı sıra süreçte genel olarak büyük bir sorunun yaşanmamasında ise yine Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı’nın payı büyük.

HEYET 100 BİN KİLOMETREYİ AŞKIN YOL GİTTİ VE 60 BİNİN ÜZERİNDE VATANDAŞLA GÖRÜŞTÜ

   Tüm Türkiye’yi karış karış dolaşan ve çözüm sürecinin başarıya ulaşması için ter döken Akil İnsanlar Heyeti’nin kaç il ve ilçede çalışma yürüttükleri de netleşti. Edinilen bilgiye göre heyet 81 ili, 50’den fazla ilçeyi dolaştı ve halkla buluşmak için yaklaşık 100 bin kilometreyi aşkın yol gitti. Akil insanlar ayrıca bu ziyaretlerde 60 binin üzerinde vatandaşla yüz yüze görüşme yaptı. STK temsilcileri ve kanaat önderleriyle toplantılar başta olmak üzere 300’ü aşkın toplantı gerçekleştirilirken, gidilen illerdeki yerel basın temsilcileriyle de ayrı ayrı toplantılar yapıldı ve medyanın görüşü alındı. Başbakan Erdoğan’a sunulacak olan ve yaklaşık 40-50 sayfadan oluşan 7 ayrı rapor için Akil İnsanlar Heyeti 60 bini aşkın vatandaşı dinledi. Hükümet ise 60 bini aşkın vatandaşın görüşünün yansıtıldığı bu raporlar doğrultusunda yeni yol haritasını netleştirecek.