Fenerbahçe rekor kırdı

UEFA'dan gelen şok cezayla sarsılan Fenerbahçe, Akdeniz oyunlarına gönderdiği sporcu sayısıyla rekor kırdı.

Milli takımlara futbolda 2, basketbol ve voleybolda 3'er, yüzmede 16, atletizmde 18, boksta 5, kürekte 2, masatenisi ve yelkende 1'er sporcu veren Fenerbahçe, faaliyet gösterdiği tüm branşlarda oyunlara sporcu göndererek ayrı bir rekorun da sahibi oldu.

Kulübün internet sitesinde yapılan bilgilendirmede oyunların ilk beş günü sonunda Fenerbahçeli boksörlerden 4'ü madalya almayı garantilerken, yüzmede Burcu Dolunay 50 metre serbestte ve Halime Zülal Zeren 200 metre sırtüstünde bronz madalya kazandı. Ayrıca tamamı Fenerbahçeli kadın yüzücülerden oluşan 4x100 metre serbest bayrak takımı 3.olarak bronz madalya kazanırken Furkan Deniz Maraşlı'nın da yer aldığı erkekler 4x100 bayrak takımı ikinci olarak gümüş, 4x200 serbest bayrak takımı da üçüncü olarak bronz madalya elde etti.

17.Mersin Oyunları'na kadar 16 kez düzenlenen Akdeniz Oyunları'nda Fenerbahçeli sporcular ferdi olarak 16 altın, 11 gümüş, 19 bronz olmak üzere toplam 46 madalya kazanırken, takım sporlarında da 33 madalyayı boynuna taktı. Fenerbahçe tüm oyunlara sporcu göndermeyi başaran tek spor kulübü olurken, sporcular sadece 1979 Split ve 1991 Atina Oyunları'nda madalya kazanamadı.

AKDENİZ OYUNLARINDA BUGÜNE KADAR MADALYA KAZANAN FENERBAHÇELİ SPORCULAR ŞÖYLE:

1951 İSKENDERİYE: İlk Akdeniz Oyunları Mısır'ın İskenderiye şehrinde düzenlendi. Fenerbahçeli atletlerden Doğan Acarbay 400 metre engellide ve Halil Zıraman cirit atmada gümüş, Ekrem Koçak 800 metrede ve Mustafa Batman 110 metre engellide bronz madalya kazandı. Ayrıca Ekrem Koçak ve Doğan Acarbay, bronz madalya kazanan 4x400 metre bayrak takımında yer aldı.

1955 BARSELONA: Oyunlarda Fenerbahçeli atletlerden Ekrem Koçak 800 ve 1500 metrede 2 altın madalya kazanırken, Osman Coşgül 5000 metrede gümüş madalya elde etti. Ayrıca kürek tek çiftede Tonguç Türsan gümüş madalya kazanarak tarihi bir başarıya imza attı.

1959 BEYRUT: Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta düzenlenen oyunlara Türkiye 11 spor dalında katıldı. Atletizm ve voleybolda milli takımlara sporcu veren Fenerbahçe'den Tanzer Uçak, gümüş madalya kazanan erkek voleybol milli takımında yer aldı.

1963 NAPOLİ: Oyunlarda 67 kilo boksör İlhami Evrensel bronz madalya kazandı. Ayrıca Nedim Doğan gümüş madalya kazanan futbol milli takımında, Nasuhi Ünlükadın ve Tanzer Uçak bronz madalya kazanan voleybol milli takımında forma giydi.

1967 TUNUS: Fenerbahçeli güreşçilerden Necdet Uçar grekoromen 87 kiloda gümüş, Sırrı Acar grekoromen 78 kiloda bronz madalya kazandı. Ayrıca bronz madalya kazanan erkek basketbol takımında Erdal Poyrazoğlu, Barış Küce, Ferhan Baras ve İlker Esel; yine bronz madalya kazanan voleybol erkek milli takımında Özcan Sarıtürk yer aldı.

1971 İZMİR: İlk kez ülkemizin ev sahipliği yaptığı oyunlarda Fenerbahçeli atlet Mehmet Tümkan 1500 metrede bronz madalya kazandı. Ayrıca bronz madalya kazanan erkek milli basketbol takımında Hüseyin Kozluca, Ferhan Baras ve Erdim Öztokat forma giydi.

1975 CEZAYİR: Bronz madalya kazanan kadın voleybol milli takımında Sema Esinduy ve Gülfer Oktay yer aldı.

1983 KAZABLANKA: Fas'ın Kazablanka kentinde yapılan oyunlarda Mehmet Terzi maratonda altın madalya kazanırken Efe Aydan ve Hakan Artış bronz madalya kazanan erkek basketbol milli takımında, Hasan Özdemir gümüş madalya kazanan futbol milli takımında forma giydi.

1987 LAZKİYE: Suriye'nin Lazkiye şehrinde yapılan oyunlarda Fenerbahçeli boksörlerden 71 kiloda Ali Çıtak, 81 kiloda Ahmet Canbakış ve 91 kiloda Ekrem Yusufoğlu bronz madalya kazandı. Ayrıca Fatih Özal, oyunlar tarihinde ilk kez altın madalya kazanan erkek basketbol milli takımımızda yer aldı.

1993 LANGUEDOC-ROUSSİLLON: Fransa'da düzenlenen oyunlarda 91 kiloda boksör Fikret Güneş gümüş madalya kazandı. Ayrıca Bülent Uygun ve Emre Aşık oyunlarda tarihinde ilk kez altın madalya kazanan futbol milli takımında forma giydi.

1997 BARİ: İtalya'da yapılan oyunlarda atlet Serap Aktaş kadınlar maratonda altın madalya kazanırken boksta 63,5 kiloda Nurhan Süleymanoğlu ve 57 kiloda Serdar Yağlı altın, 51 kiloda Bedri Çınar ve 75 kiloda Malik Beyleroğlu bronz madalya kazandı.

2001 TUNUS: Oyunlarda Fenerbahçeli sporcular adeta madalya rekoru kırdı. 100 ve 200 metrede Nora Güner, maratonda Mehtap Sızmaz, 5000 metrede Ebru Kavaklıoğlu altın madalya kazanırken, 1500 metrede yine Ebru Kavaklıoğlu bronz madalya kazandı. Ayrıca 54 kilo boksör Agasi Ağagüloğlu altın madalyanın sahibi olurken, yüzmede İlkay Dikmen 100 ve 200 metre kurbağalamada iki gümüş madalya kazanarak tarihe geçti. Burak Yavuz ve Birkan Ülkütaşır da bronz madalya kazanan erkek voleybol milli takımında yer aldı.

2005 ALMERİA: İspanya'da yapılan oyunlarda Ercüment Olgundeniz disk atmada ve Anzela Atrochenko heptatlonda bronz madalya kazanırken, boksta 51 kiloda Atagün Yalçınkaya altın, 54 kiloda Serdar Avcı ve 57 kiloda Yakup Kılıç bronz kazandı. Ayrıca oyunlar tarihinde ilk kez şampiyon olan kadın basketbol milli takımında Nevriye Yılmaz, Serap Yücesir, Müjde Yüksel, Nilay Yiğit ve Şaziye İvegin; gümüş madalya kazanan futbol milli takımında Can Arat ve Volkan Babacan forma giydi.

2009 PESCARA: İtalya'da yapılan oyunlara Fenerbahçe 8 spor dalında 35 sporcu gönderdi. Atletizmde 100 metre engellide Nevin Yanıt ve cirit atmada Fatih Avan altın, uzun atlamada Karin Melis Mey ve yüksek atlamada Burcu Ayhan gümüş, 3000 metre engellide Halil Akkaş ve 10000 metrede Selim Bayrak bronz madalya kazandı. Boksta 69 kiloda Önder Şipal altın, 75 kiloda Adem Kılıçcı gümüş, 60 kiloda Yakup Kılıç ve 81 kiloda Önder Özgül bronz madalya aldı. Masatenisinde Melek Hu altın madalya kazanarak bir ilki gerçekleştirirken gümüş madalya kazanan kadın voleybol milli takımımızda Naz Aydemir ve Seda Tokatlıoğlu yer aldı.