Cumhurbaşkanı Gül’e ilginç sertifika

   Cumhurbaşkanı Gül ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Grand Cevahir Otel’de düzenlenen “Uluslararası Endüstri Mühendisleri Enstitüsü Konferansı”na katıldı. Konferansta konuşan Gül, kongrenin ilk defa Amerika kıtası dışında yapıldığını belirterek, bunun önemli olduğunu söyledi.

  Gül, “Benim de endüstri mühendisliği ile ilgim siyasete başlamadan önce akademik hayattayken o zaman Türkiye’nin birkaç endüstri mühendisliği fakültesinde iktisat dersleri vermemle başladı. Şimdi benim ismimi taşıyan üniversitenin toplantıyı organize ediyor olması da benim çok ilgimi çekti” diye konuştu.

Dünyada her şeyin hızla değişip dönüştüğünü dile getiren Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, “Bilgi çok çabuk güvenliğini kaybetmekte. Artık hızlı düşünmek ve uygulamak hayatın en önemli faktörlerden birisi haline gelmiş vaziyette. Bu bağlamda uygulanması gereken yeni politikaları, süreçleri, yeni örgütlenme biçimlerini Akademik bir platformda tartışıyor olmak hepimiz için çok önemli. Azalan kaynakların verimli kullanılması, alternatif üretim politikalarının uygulanması ve disiplinler arasında koordinasyonun sağlanmasında başarı dünyanın gelişim hızına ayak uydurmaya bağlı olacaktır. Çok hızlı bir şekilde değişen dünyada disiplinler arası işbirliğini bir bütüncül bakışla sağlayabilirsek bundan faydalanabileceğiz” şeklinde konuştu.

"TÜRKİYE BÜYÜK AVANTAJDIR"

Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye’de son 10 yıl içerisinde yakalanan siyasi istikrarla çok iyi hamleler yaptıklarını ifade ederek, son 10 yıl içerisinde Türkiye’nin, AB’nin 5 misli bir ekonomik büyüme gerçekleştirdiğini, bunun büyük bir başarı olduğunu söyledi. Gül, “Ama kendimizi hâlâ gelişmiş demokratik kalkınmış ülkelerle mukayese ettiğimizde Türkiye’nin hala yol alması gerektiğini de çok açık bir şekilde görüyoruz ve bunun da farkındayız. Onun için Türkiye çok köklü bir şekilde bu reform süreçlerini devam ettirecektir. Şüphesiz ki elimizdeki en büyük kıymet ülkedeki siyasi istikrardır. Siyasi istikrarın olması ve güçlü bir parlamentonun olması doğru yasaların çıkartılması, doğru ekonomik politikaların uygulanması için de en büyük avantajdır. Bugün birçok Avrupa ülkesinde yaşanan krizlerin altındaki esas sebebin karar alamama olduğunu hepimiz biliyoruz. Doğru politikanın ne olduğunu eminim ki nüfusu en küçük olan ülkede bile bilen çok sayıda uzman vardır. Ama önemli olan doğru kararların, doğru politikaların uygulanma kararlılığını gösterebilecek güçlü yönetimlerin olup olmamasıdır. Bu bakımdan da Türkiye çok büyük avantajdır” şeklinde konuştu.

HEDEFİ AÇIKLADI

“Hedefimiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılına geldiğimizde Türkiye’yi yüksek gelirli ülkeler sınıfına taşımaktır” diyen Gül, şunları söyledi:

“Bugün orta gelirli bir ülkeyiz. Hepimizin çok tartıştığı bir konu vardır orta gelir tuzağı diye. Türkiye’nin bu tuzağa düşmemesi için Türkiye’yi biz büyütmeye devam etmemiz gerekir. Orta gelirden, yüksek gelirli bir ülke seviyesine gelebilmenin çok önemli şartlarından birisi o ülkenin yumuşak güç diye adlandırdığımız bu tarafını güçlü hale getirmektir.”

Gül, siyasi ve ekonomik reformların el ele Türkiye’yi bu noktaya getirdiğini belirterek, “Hâlâ bu konuda demokratik, siyasi, hukuki ve ekonomik reformların ve hayatın diğer alanlarındaki değişimlerin güçlü bir şekilde devam ettirilmesi gerektiğine inanıyoruz. Bunu yaptığımız süre içerisinde Türkiye’nin mevcut potansiyeli, mevcut gücü muhakkak ki cazibesi Türkiye’yi çok daha yukarılara taşıyacaktır. Bütün bunları yaparken makro bir bakışı sağlıklı bir şekilde muhafaza etmemiz gerekmektedir. Burada şüphesiz ki bütün bilim insanları başta olmak üzere özellikle meseleye makro açıdan bakabilen ve genel değerlendirme yapabilen bilim adamları başta olmak üzere siyasetçilerin hepsinin çok büyük rolü olacaktır” dedi.

Törende konuşmaların ardından Cumhurbaşkanı Gül ve Ali Babacan’a Uluslararası Endüstri Mühendisleri Enstitüsü tarafından verilen "Hayat boyu Endüstri Mühendisi Üyelik Sertifikası" takdim edildi.