Dünyaya kapılarını açmaya hazırlanıyor

    Ekim ayında bitecek olan çalışmalar sonrasında Metropolis Antik Kent ziyaret edilebilecek. Avrupa ülkelerinin seçkin üniversitelerden bilim adamlarının ilgi odağı haline gelen Torbalı’da bulunan 2 bin 700 yıllık Metropolis Antik Kenti’nin ören yeri çalışmalarının tamamlanması az bir zaman kala, dün Torbalı Kaymakamı Aydın Memük, Metropolis’teki çalışmaları yerinde izleyerek denetledi.

  Metropolis Kazıları Başkanı ve Celal Bayar Üniversitesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Doç. Dr. Serdar Aybek’ten bilgiler alan Kaymakam Memük, Özbey Mahallesi ve Yeniköy arasında yer alan antik kentte kazıların 1989 yılından bu yana devam ettiğini ve çok sayıda önemli buluntuya rastladıklarını belirtti. Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü Ören Yeri Uygulamalar Daireler Başkanlığı ortaklığında yürütülen kazı çalışmalarında Sabancı Vakfı ve Torbalı Belediyesi’nden de destek aldıklarını söyleyen Aybek, 5 Kasım 2012’den bu yana alanda ören yeri düzenlemesi yapıldığını anlattı.

160 BİN METREKARE ALAN KORUMA ALTINDA

  2007 yılından bu yana yapılan çalışmalar kapsamında 160 bin metrekarelik alanın koruma altına alındığını ve bölgede yürüme alanları oluşturulduğunu dile getiren Aybek, "Metropolis bir yamaç kent olduğu için anıtlara ulaşmak kolay değil. Yapılan düzenlemelerle turistin tarihi alanı daha rahat ziyaret etmesini hedefliyoruz" dedi.

  Ören yeri hazırlıklarının Ekim ayında tamamlanacağını ve antik kentin ziyarete açılacağına ifade eden Aybek, "Otopark, seyir terasları ve diğer olanakları sağlayacak binaların yapımını da bitireceğiz ve en kısa sürede kenti ülkemiz turizmine açacağız. İzmir’in EXPO 2020 adaylığı çerçevesinde Metropolis’in önemli rolü olacağına inanıyoruz. Efes Antik Kenti’ne 45 dakika uzaklıktaki bu kente de çok sayıda turistin gelmesini ümit ediyoruz" diye konuştu. Metropolis’in Efes Antik Kenti kadar büyük ve popüler olmadığını, ancak kente gelen yerli turistlerin zengin tarihi kalıntıları görünce şaşırdığını anlatan Aybek, dünyadaki arkeoloji bilim adamlarının ise alandaki kazı çalışmaları hakkında detaylı bilgi sahibi olmak istediğini kaydetti.

AVRUPA’NIN GÖZÜ METROPOLİS’TE

  Kazı çalışmalarını ve bölgeyi tanıtmak amacıyla İngiltere’deki Oxford Üniversitesi’ne ve Almanya’dan Erlangen Nürnberg Üniversitesi’ne gittiğini söyleyen Serdar Aybek, şöyle devam etti: "Metropolis’i Avrupa’daki farklı üniversitelerde tanıtmak için çalışma yaptık. Kazılarda elde ettiğimiz sonuçları değerlendirdik. Metropolis yurt dışında çok tanınan, bilinen ve talep gören bir nokta haline geldi. Yabancı bilim adamları bizimle çalışmak ve proje üretmek istiyorlar.

  Metropolis’in bu boyutu çok büyük önem taşıyor çünkü bizim öğrencilerimizin yetişmesini sağlayacak projeler üretilebilir ve yabancı üniversitelerle işbirliği yapılabilir. Yurt dışındaki çalışmalarda arazi faaliyetlerini tanıtmayı amaçlıyoruz." Aybek, çevre düzenlemesinin yanı sıra yol düzenlemesi ve çevreye yerleştirilebilecek yönlendirme levhaları ile yerli ziyaretçi sayısının da yükseltilebileceğine değindi. Serdar Aybek, Metropolis Antik Kenti tarihinin MÖ 7. yüzyıla dayandığını, planlı şehir olarak yapılarla donatılmasının ise 2 bin 500 yıl önceye tarihlendiğini, varlığını Bizans İmparatorluğu sonuna kadar sürdürdüğünü aktardı. Aybek, "Kazılarda daha önce mozaikler, hamamlar, çeşitli takılar ve heykeller bulunmuş ve buluntular müzelere teslim edilmişti" dedi.

ANTİK KENTİN HENÜZ YÜZDE 15’İ AÇIĞA ÇIKTI

  2007 yılından bu yana yapılan kazı çalışmaları sonrasında elde edilen ve açığa çıkarılan bulguların İzmir Müze Müdürlüğü’nde sergilendiğini belirten Aybek, “Şu ana kadar yaptığımız çalışmalarda henüz yüzde 15’ini açığa çıkardık. Metropolis tam bir tarih kokan bir bölge. Bugüne kadar bin 560 metre uzunluğunda gezi rotaları dahilinde yürüme yolları yapıldı. Ören yeri olarak ekim ayından sonra hizmete açılmasıyla birlikte hem tarihi hem de modern bir görünüme sahip olacak. Ayrıca, 2007 yılından bu yana 77 bin metrekare alan kamulaştırılmıştır. Bir yandan Metropolis gezilirken, ben ve ekibim kazı çalışmalarına devam edeceğiz” şeklinde konuştu. Öte yandan, ekim ayında tamamlanacak olan binalar sonrasında, kazılarda ortaya çıkarılan eserlerin imitasyonları yapılarak Metropolis’teki yerlerinde sergilenecek.