Bakanlar Kurulu sona erdi

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, İsrail heyetiyle gerçekleşen toplantıyla ilgili olarak, "Tazminat miktarı konusunda bir şey konuşulmadı, tazminat miktarı açıkça belirlenmedi. Ancak ödenecek miktar konusunda bu meblağın hesaplanmasına yönelik usul ve esaslar görüşüldü." dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu sona erdi. Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç toplantının ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

Öncelikle İsrail heyetiyle tazminat miktarını belirlemek için gerçekleştirdikleri toplantıdan bahseden Arınç, bu toplantıda miktarın konuşulmadığını, miktarı belirleyecek olan ilke ve parametrelerin belirlendiğini söyledi.

Arınç şunları kaydetti: "İsrailli yetkililer ve Türk tarafının heyet olarak görüşmesi genelde olumlu geçti, olumlu bir toplantı olduğunu söyleyebilirim. Tazminat miktarı konusunda bir şey konuşulmadı, tazminat miktarı açıkça belirlenmedi. Ancak ödenecek miktar konusunda bu meblağın hesaplanmasına yönelik usul ve esaslar görüşüldü. İlke ve parametreler belirlendi. Bundan sonraki toplantıda bu parametreler çerçevesinde tazminat miktarı üzerinde bir anlaşmaya varıldığında, yani tam bir mutabakat sağlandığında ve her iki tarafın da yetkili makamlarınca onaylandığında bu mesele bitmiş olacak. Aynı zamanda da diplomatik ilişkilerimizin tam temsil düzeyine yükseltilmesi yönünde önemli bir aşama da geçilmiş olacaktır. Bundan sonraki toplantının yeri ve tarihi bilahare belirlenecek ve ikinci toplantı, eğer kafi gelmiyorsa bir üçüncü toplantı ile bu konu çözülmüş olacaktır. Çözülmesini arzu ediyoruz. Bunun, Türkiye hükümetinin özellikle özür, tazminat ve Gazze ve Filistin’e uygulanan ambargoların veya ablukanın kaldırılması yönünde önemli bir kabulün arkasından süratle çözülmesi gereken bir konu olduğunda hepimiz hemfikiriz."

"AKINCA HAVA ÜSSÜ İLE İLGİLİ HABER YALAN BİR HABERDİR"

Arınç, açıklamalarının ardından ise gazetecilerin sorularını cevaplandırdı.

Arınç, İsrail basının Uludere için belirlenecek olan tazminat miktarının Mavi Marmara için kıssas alınması gerektiği yönündeki haberleri hatırlatılarak toplantıda İsrail heyetinin böyle bir teklifte bulunup bulunmadığı sorusu üzerine, "Hayır kesinlikle böyle bir şey yok ve olmadı" dedi.

Bir gazetecinin İsrail heyetinin Akıncı Hava Üssü’nü istediği için Türkiye’ye geldiği yönündeki yabancı basında çıkan haberleri hatırlatması üzerine Arınç, "Bu tür manipülatif haberlerin bugün ve bundan sonra daha çok çıkabileceğini tahmin ediyoruz. Kesinlikle yalan bir haberdir. Bu Sunday Times isimli bir gazetede yayınlanmıştır. Dışişleri Bakanlığımız tarafından da anında cevaplandırılmış, yalan, düzmece bir haber olduğu da ifade edilmiştir. Dolayısıyla bugünkü görüşmelerde hiç bir şekilde söz konusu olmadığı gibi gazetenin bunu ne amaçla yayınladığını da az çok anlayabiliyoruz. Ama kesinlikle hiç bir şekilde doğru olmayan manipülatif bir haber olduğunu söylemek istiyorum. Bu tür haberler bundan sonra daha da çok olabilir sözü boşuna kullanılmış bir söz değildir" diye konuştu.

Kendisinin Paris temasları sırasında başından geçen bir olayı da anlatan Arınç, burada birçok önemli gazeteci ile bir araya geldiğini fakat bir televizyonun ise kendisinin açıklamalarını özel röportaj gibi servis ettiğini belirti. Arınç, bu olay sonrasında ise diplomatik yollardan kendilerine ulaşarak rahatsızlık duyduklarını dile getirdiklerini anlattı. Arınç, Sunday Times gazetesinde yer alan haberle ilgili olarak, "Sunday Times veya bir başka gazetenin bugünlerde farklı şekillerde haberler yayınlamaya çalışmasını belki beklenen bir olay olarak görmek de mümkün. Ama kesinlikle bir şey söz konusu değildir. Böyle bir şeyi Türk hükümetine teklif etmek de herkesin karı değildir" diye konuştu.

"POLEMİKLERE YOL AÇABİLECEK AÇIKLAMALARDAN LÜTFEN SAKININ"

Arınç, bir soru üzerine ise Mavi Marmara’da hayatını kaybeden ailelerinin tazminat konusunun sürekli gündeme getirilmesinden duyduğu rahatsızlığı dile getirdi. Türkiye’nin İsrail’den özür dileterek diplomatik bir başarıya imza attığını hatırlatan Arınç, Mavi Marmara gemisindekilerin sivil olduğunu, bir zorbalıkla karşılaştıklarını ve şehit olduklarını ifade etti.

"Onları kıracak, onları üzecek hiçbir hareketin içinde olmayız" diyen Arınç, ancak her mağdurun bir tazminat talebi bulunduğuna dikkat çekti. Mavi Marmara’da hayatını kaybedenlerin yakınlarından bazılarının bir gemi önünde basın toplantısı yaptığını ve tazminat istemediklerini hatırlatan Arınç, "Onlardan rica ediyorum. Polemiklere yol açabilecek açıklamalardan lütfen sakının. Hükümetinize güvenin, yaptığımız iş doğru bir iştir. Ama tazminat şahsa bağlı bir haktır. Bugün istersiniz, yarın feragat edersiniz. Ama bu sizin şahsınızla ilgilidir. 500’den fazla insanı taşıyan bir gemide herkesin bu hakkını kullanmasına engel olmak da doğru değil" diye konuştu.

Arınç şunları kaydetti:

"Yapacağımız şey çok basit. Sonunda bir karara vardığımız takdirde bunu olayın mağdurlarına götürmek, kabul edenler için ödeme yapmak, kabul etmeyenler için de feragatlarını alıp sonuca bağlamaktır. Dolayısıyla bu güzel insanların, zihinlerde istifa meydana getirecek açıklamalar yapmasını şahsen doğru bulmadığımı ifade etmek isterim. Ben bir görev üstlendim bu görevimi de en kısa zamanda, en iyi şekilde bitirmek için çalışıyorum. O şehitlerimize tekrar Allah’tan rahmet diliyorum, hayatını kaybedenlerin yakınlarına sabır diliyorum, ama zarar gören herkese de buradan geçmiş olsun dileklerimi tekrar ifade ediyorum."