Kredi kartı kabusunuz olmasın

  Ekonomist Adnan Öztekin, "Kredi kartı, telefon, elektrik, su, doğalgaz, TV kanalı aboneliği ve internet başvuru sözleşmeleri başta olmak üzere vatandaşlarımızın yapacakları tüm yükümlülük sözleşmeleri, iyice okunmadan imzalanmamalıdır" dedi.

  Yapılacak bu tür sözleşmelerin mutlaka çok dikkatli bir şekilde okunup kontrol edilmesi, gerekirse bir uzmandan bilgi alınıp ondan sonra imzalanmasını tavsiye eden ekonomist Adnan Öztekin, "Kontrol edilmeden ve gerekli tedbirler alınmadan imzalanacak sözleşmeler, vatandaşlarımızın kabusu olabilir" diye uyardı. Öztekin, şöyle devam etti: "Bankalarla yapılan kredi kartı başvuru sözleşmeleri başta olmak üzere kredi kartı, telefon, elektrik, su, doğalgaz, TV kanalı aboneliği ve internet başvuru sözleşmelerinin formları vatandaşlarımız tarafından imzalanmadan önce çok dikkatli bir şekilde okunmalı ve sözleşmenin içeriğinde müşteriyi bağlayıcı maddelerin kapmasına dikkat edilmelidir. Vatandaşlarımız kredi kartı sözleşmesi yaparken okumadan attığı imzayla kart ücretleri başta olmak üzere tüm alınacak faiz, komisyon, ücret ve diğer masrafları kabul ederek ödeyeceğini peşinen taahhüt ettiğine dikkat etmelidir. Kendisini mağdur edecek sözleşme maddelerine karşı kendi el yazısıyla not düşerek tedbirini almalı ve ileride karşı karşıya kalabileceği sıkıntıların baştan önüne geçmelidir.

  " Öztekin, ayrıca şu önerilerde bulundu: "Kredi kartı alırken kredi kartı sözleşmesi okunmalı ve kredi limiti, yıllık kart ücreti, asgari ödeme miktarı, kredi faizi gibi terimlerin ne anlama geldiğine dikkat edilmelidir. Birçok kart sahibi okumadan imzaladığı sözleşmeler nedeniyle birçok masraf ödemek zorunda kalıyor. Masrafları gözden geçirip neyi ödeyeceğinizin hesabını yapın. Kredi kartı sözleşmesini imzalamadan önce banka ile mutlaka müzakere edin. Karşılıklı yapacağınız pazarlık sonrası belirtilen maddeleri sözleşmeye kendi el yazınızla not düşün. Hangi masrafların alınıp alınmayacağını daha sonra masraf şoku yaşamamak için sözleşmede belirtin. Ayrıca kredi kartı üyelik sözleşmesinin bir nüshası tüketiciye verilmek zorundadır. Üzerine not düştüğünüz ve ilgili görevli tarafından imzalanan sözleşmenin nüshasını alıp saklayınız. Unutmayın ki; yeni bir masrafla karşılamamak ve kabul etmediğiniz kredi kartı masraflarını iptal ettirmek için bu nüsha çok önemlidir. Kredi kartı ile ilgili sorunlarınızı, şartlarınızı, isteklerinizi sözlü değil, yazılı olarak işleme koydurun.

  Sözlü olarak yapılan işlemlerin ve isteklerin hukuki bir kıymeti yoktur. Bankaların uzattığı formları dikkatlice okumadan imzalamayın. Bankaların kendilerine uzattığı formları imzalayan tüketiciler kapılarına gelen kredi kartları ya da yıllar sonra çıkarılan borç ile kandırıldıklarının farkına varıyorlar. Böyle bir duruma düşmemek için formları dikkatlice okuyunuz. Bankalar kredi kartına yeni masraflar koymak adına yeni bir uygulama başlatarak kredi kartı sözleşmelerini kurye ile göndermeye başladı. Kurye hemen imzanızı almayı isteyecektir. Sözleşmeyi okuyup anlamadan imzalayıp kredi kartını alırsanız ileride doğacak her tür problemi baştan kabul etmiş olursunuz. Kredi kartını alayım bir kenarda dursun mantığı ile sözleşmeye imza atarsanız masraftan kaçamazsınız. Sözleşmelerde kart kullanmadığınızda da masraf alınacağına dair madde olabilir. Çekmecede duran kartınız cebinizi yakmasın. Kredi kartı almadan önce kart limitinizi iyi belirleyin ve limitte ücretsiz değişim (indirim veya artırım) yapılabileceğini sözleşmenize kaydettirin. Bazı bankalar kart limitini arttırmak isteyenlerden kart limiti arttırma ücreti istiyor.

  Kredi kartı alırken sözleşmenizi ek hesap açılmasına izin veren maddeyi mutlaka gözden geçirin. Kart alırken adınıza ’habersiz hesap açılmasını istemiyorum’ diye sözleşmenize kendi el yazınızla not düşebilirsiniz. Çünkü bilgilerinizi alan bazı bankalar müşteriden habersiz ek hesap açabiliyor. Eksiye düşen hesabınız sizi gitgide borçlandırıyor. İzinsiz açılan hesaplar haciz dahi getirebiliyor. Bankalar kredi kartı çıkarırken adına aynı bankaya ait birden fazla kredi kartı çıkarabiliyor. Kart sözleşmesi imzalarken sadece bir kart almak istediğinizi ve verdiğiniz bilgilerin sadece bir kart için geçerli olacağını mutlaka belirtin. Habersiz çıkarılan kartlar ve bu kartlara gelen kart aidatı gibi masraflar sizi mağdur edebilir. Kimi bankalar ise müşterilerine yeni kredi kartı ve sözleşme gönderiyor. Yeni gelen sözleşmeleri imzalamayın ve kartları almayın. Bankalar yeni gönderdikleri sözleşme ile eski sözleşmeyi yeniliyor, yeni masraflar çıkarıyor."